Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 Block 70

...
Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 Block 70
Коментари Харесай

Обнародваха договорите за F-16

Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 Block 70 със Съединените щати е обнародван в " Държавен вестник ". Обнародвани са и Договорът за индустриално съдействие, както и актуализацията на бюджета за договорката. България има период до 5 септември да преведе парите по договорката. От администрацията на президента оповестиха за " По света и у нас ", че президентът към този момент се е възползвал от правото си да наложи несъгласие върху главния контракт, което беше преодоляно от Народно събрание.


С три указа президентът Румен Радев дава зелена светлина на договорите за F-16. Радев не наложи несъгласие върху закона за ратификация на програмата за индустриално съдействие и актуализацията на бюджета с 1,8 милиарда лева

След като обнародва договорите в " Държавен вестник ", България би трябвало да преведе парите до 5 септември, след което клаузите по съглашението ще се смятат за влезнали в действие и от страна на Съединени американски щати. Министерството на защитата по-рано през днешния ден публично е предало подписаните документи на американската страна.

България ще заплати близо 2 милиарда и 200 милиона лв. по договорката със Съединени американски щати.
Ген. Константин Попов, ръководител на Комисията по защита: Славната българска авиация ще има бъдеще и ще има в действителност една бойна авиация, която заслужава почитание. Министерството на защитата ще има помощта, съдействието, разбирането и на държавното управление, и на Народното събрание, що се отнася за бюджета.
България ще купи 8 нови самолета за потребностите на Военновъздушни сили. Първите 4 се чака да дойдат приз 2023 година, а останалите - през 2024-а. Българските водачи ще се образоват в Съединени американски щати, а инженерно-техническият състав - на специфични тренажори.
Ген. Константин Попов, ръководител на Комисията по защита: Оттук нататък следва сложното. Оттук нататък в действителност би трябвало да се уточняват доста добре ресурсите, които имаме, метода, по който ще бъдат обучавани летци, ще бъдат обучавани инженерно-технически състав, построена инфраструктура.
Паралелно се движат в период и е наваксано забавянето и по другите два плана - за нови бронирани машини за Сухопътни войски и два модулни патрулни кораба за Военноморски сили. Очаква се до края на годината да има определени реализатори и по двата контракта.
Вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на защитата: Имаме увещание на държавното управление, че вложенията, които са планувани за останалите два плана за рационализация на въоръжените сили, ще се случат. Беше оповестено, че плануваните средства за тази година няма да бъдат изхарчени, което, по този начин или другояче, не е от огромно значение, защото и в двата плана са планувани гъвкави схеми на заплащане, уповавам се, че до края на годината ще има развиване и по двата.
Сухопътните войски възнамеряват закупуването на 150 бронирани машини за близо 1,5 милиарда лева

А Военноморските сили - на 2 модулни патрулни кораба за към 820 млн. лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР