Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония

...
Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония
Коментари Харесай

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония влезе в сила

Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония влезе в действие. 

На публична гала в постройката на Министерския съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева и македонският й сътрудник Никола Димитров подписаха Протокол за замяна на ратификационните документи. 

Малко повече от 6 месеца бяха нужни, с цел да завърши цялата процедура. След подписването на протокола Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че двете страни са посочили, че могат да вземат решение сами проблемите на Балканите и резултатите  към този момент са забележими:

След подписването на контракта от август месец до момента 11% е растежът на стокообмена сред двете страни и 10 % растеж на туристите. тъй че ние нямаме право да не оправдаем доверието на жителите на двете страни. От тук нататък следва работа по образуването на сред ведомствената комисия, по която ние доскоро говорихме. Избрахме по 7 индивида да бъде.

Историята се усмихва и на двете страни, добави министърът на външните работи на Македония Никола Димитров и напомни, че на следващия ден в София следва среща на транспортните министри на България, Македония и Албания. Те ще набележат общи планове, за които ще се търси европейско финансиране:

Символиката на 14-и февруари ми разрешава да кажа, че през днешния ден историята се усмихва на Република Българи и Република Македония, а бъдещето им се отваря. Мисля, че  с този образец даваме по някакъв метод и вяра и храброст, че Балканите са Европа.

Премиерът Бойко Борисов сподели, че резултатите от подписването на контракта за добросъседство към този момент са факт, само че следва много практическа работа:

Това, което Никола сподели, е реалност. Поискаха и Европейският съвет, и Европейската комисия и по тази причина на следващия ден е срещата на транспортните ни министри, всяка фаза, всеки стадий, всеки лот по главните транспортни коридори -  4,8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1-и март. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще е тук. Поканили сме и министър председателите на балканските страни, където минават тези коридори и там към този момент да дефинираме, финансирането, стадиите, времето, с цел да срещнем и Европейския съвет.

Борисов добави, че в случай че Скопие и Атина намерят решение за разногласието на името на Македония в границите на месеци, нещата на Балканите ще се развият в добра посока за всички.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР