Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония

...
Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония
Коментари Харесай

Царят поздрави България и Македония за сключения приятелски договор

Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония е сполучлив свършек на дългогодишни дипломатически старания и една доста навременна самодейност на двете държавни управления, разяснява Симеон Сакскобургготски.

Дано и утвърждението на контракта от националните парламенти също бъде реалност, прикани той в позиция, оповестена в уеб страницата kingsimeon.bg.

За връзките с Македония Симеон Сакскобургготски споделя още:

" Журналистическите репортажи ми припомниха моето публично посещаване като министър председател в Скопие, Охрид и Битоля през 2003 година Останал съм с прелестни мемоари от радушното посрещане на домакините и от срещите си с премиера Бранко Цървенковски, президента Борис Трайковски и ръководителя на Народното събрание Никола Поповски. При нашите диалози главно място заемаше тематиката за участието на двете страни в Европейския съюз и НАТО, както и опциите за икономическо и културно съдействие, което ми се виждаше повече от естествено. Помня, че в Скопие също се поклоних пред мощите на Гоце Делчев и по-късно в Охрид се черкувах за Цветница в църквата “Света Богородица ”.

Това посещаване имаше освен работен темперамент, само че и сантиментална стойност. Бидейки наследник на Цар Борис III, за мен беше по-трудно, поради някои остри възражения, свързани с присъединяване на България като съдружник на Германия във Втората международна война и присъединението на Македония. Въпреки това спомените на очевидци и историческите сведения демонстрират, че през 1942 година българските войни са били посрещнати в Македония другарски.
За тези времена се споделя един любопитен спомен, който тези дни чух още веднъж по малкия екран, а преди този момент ми го описа тогавашният външен министър на Македония: “Знаете ли, господин министър председател, че на идната година след визитата на Вашия татко не сме имали ракия? То е тъй като тогава е нямало цветя и вместо с букети, са посрещали българските войски с черешови и вишнени клончета и улиците са били засипани с тях. ”.

През 2009 година с починалият президент Желю Желев посетих Охрид още веднъж за конференция на Балканския политически клуб, в който членувахме, дружно с някогашни президенти и министър председатели от Балканските страни. Обсъждаше се тематиката за приемането на Македония в Европейски Съюз и по какъв начин България може да помогне за това откакто към този момент беше член на съюза и сполучливо извървяла пътя на договарянията си. Имахме потребни диалози с някогашните президенти на Турция Сюлейман Демирел, на Румъния-Емил Константинеску, на Македония – Киро Григоров, по този начин също някогашния министър председател на Македония Любчо Георгиевски и тогавашния Никола Груевски.

В навечерието на своето председателство на Европейския съвет България ще има повече благоприятни условия да влияе за приобщаването на Македония. Държа още един път да отбележа какъв брой се зарадвах на новината за подписването на този контракт и да поздравя държавните управления и на двете страни. Дано и утвърждението на контракта от националните парламенти също бъде реалност. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР