Договорът за името с Бившата югославска република Македония събира все

...
Договорът за името с Бившата югославска република Македония събира все
Коментари Харесай

Договорът за името: Гърция е в деликатна ситуация заради казуса Македония

Договорът за името с Бившата югославска република Македония събира все по-голям интернационален интерес, тъй че всякакво боравене с въпроса от Атина, което е стимулирано от тънки партийни ползи или властови игри в последната минута, само би наранило страната. Залогът е огромен, написа журналистът Том Елис в публикация за гръцкия вестник Kathimerini, представена от организация " Фокус ".
Вече стана повече от ясно, че в последните няколко седмици мощните съдружници и сътрудници на Гърция влагат съществено в триумфа на съглашението, защото геополитическото уравнение включва връзките на Запада с Русия и ролята на Москва на Балканите. Натискът в този край е забележителен - от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп до канцлера на Германия Ангела Меркел, и от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, да не загатваме даже няколко авторитетни външни министри. Дори някогашният американски президент Джордж Буш-младши, в една от редките си намеси, прикани жителите на БЮРМ да гласоподават „ За “ съглашението в референдума на 30 септември.
Въпросното съглашение е артикул на компромис и като всяко съглашение от неговия тип, и съдържа отстъпки – мъчителни отстъпки. Нашите съседи сигурно на са въодушевени от това, че ще се назовават „ Северна Македония “ вместо „ Македония “, даже и у дома. Това, което нервира множеството гърци, и с право, е признанието на „ македонската “ народност и език, без значение от бележките под линия и дребния шрифт в контракта от Преспа. Министър-председателят на БЮРМ (Зоран Заев - бел. ред.) също не оказва помощ в този аспект, с непрекъснатите си препратки към „ македонска еднаквост “.
Независимо от това, би трябвало да разгледаме обстановката умерено и да вземем поради обстоятелството, че за последните 25 години, съвсем всяка страна в света е признала нашия комшия като „ Република Македония “.
От друга страна, министър-председателят Алексис Ципрас не беше прав в желанието си да реши казуса за името поради партийните си ползи и с вярата да разцепи главната опозиционна партия, игнорирайки рисковете за страната. Той смяташе, че едно съглашение би нараснало дипломатическия капитал на Гърция, до момента в който в това време би затруднило оптимално водача на „ Нова народна власт “ Кирякос Мицотакис. Рисковете са даже по-големи поради нереалните старания на съдружния сътрудник Панос Каменос да натрупа капитал върху общественото противоречие за съглашението.
Ако договорът не бъде утвърден в БЮРМ, тогава обстановката за Гърция ще бъде доста друга. Но даже и да бъде признат, отново ще имаме една доста деликатна обстановка. Крехкото положение на страната също лимитира вариантите ѝ, защото всеки ход ще има своите последици.
Сценарият с минимум вреди би бил договорът да бъде утвърден от сегашния парламент и при положение на победа на „ Нова народна власт “ на идващите избори, прибавен, без значение от изявената съпротива на консервативната партия, имайки поради познатото почитание на партията за институционална последователност, отбелязва още гръцкото издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР