Договорът за добросъседство с Македония ще бъде внесен в парламента

...
Договорът за добросъседство с Македония ще бъде внесен в парламента
Коментари Харесай

Договорът за добросъседство с Македония влиза в парламента следващата седмица

Договорът за добросъседство с Македония ще бъде импортиран в Народното събрание за ратификация още идната седмица, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на полемика за европейското бъдеще на Западните Балкани в Народното събрание. Тя се надява ратификацията да мине бързо и през парламентa в Скопие. Договорът е подписан скоро, само че това не е оповестено, тъй като Македония беше в предизборна конюнктура. В момента текстът на контракта сe съгласува повторно в министерствата. Подписването на контракта сред двете страни се преглежда, като изискване за участието на Македония в Европейски Съюз.

На общо съвещание на депутатите от комисиите по външна политика и по европейски въпроси Захариева сподели, че интеграцията на балканските страни е приоритет за Българското председателство ". " България не може да просперира, в случай че Западните Балкани не просперират и не са демократични ", съобщи Захариева. Тя счита, че Албания и Македония имат действително предпочитание да се започват договарянията за присъединение към Европейски Съюз, само че би трябвало да се изчака априлският отчет на Комисията за напредъка им.

Според Захариева евроинтеграцията на Западните Балкани е приоритет на Европейският съюз, което е доказано в това число и на ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Недостатъчният прогрес на Западните Балкани е една от аргументите Брюксел да обърне по-голямо внимание на района, сподели Захариев. Тя счита, че с помощта на напъните на България останалите страни-членки са се заели доста повече с тази политика и ще продължат да я следват по време на своите ръководи на Европейски Съюз. Според нея България би трябвало да бъде по-амбицирана при даването на експертна помощ по обособени браншове и министерства на страните от Западните Балкани, с цел да напреднат по пътя на евроинтеграцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР