Договорът със САЩ за новите изтребители F-16 предлага на България

...
Договорът със САЩ за новите изтребители F-16 предлага на България
Коментари Харесай

Ген. Събев: САЩ предлагат идеален пакет за F-16

Договорът със Съединени американски щати за новите изтребители F-16 предлага на България съвършен пакет за съоръжение, съобщи пред Българска национална телевизия военачалник Съби Събев - първият представител на България в основната квартира на НАТО и член на Атлантическия съвет. Според него, крайната сума по договорката няма да надвишава 2 милиона $.

" Голямото преимущество на тази договорка е, че всичко това се предлага от една страна с един контракт . При всички останали варианти ние трябваше да вършим контракти с трети и четвърти страни, с цел да съберем този пакет от въоръжение и съоръжение, които са нужни, с цел да реализираме тези цели, които сме си сложили. " - разясни ген. Събев.

Той уточни, че изплащането на цялата сума при закупуването на изтребителите е условие за да се подсигурява, че договорката ще бъде изпълнена.
 Правителството е на ход и не трябва да се бави за F-16, поучава АСБ
Правителството е на ход и не трябва да се бави за F-16, поучава АСБ

Ценовите упования трябваше да бъдат реалистични още през цялото време

Генерал Събев разяснява, че в проектодоговора, възложен от американска страна, има включена цена, само че българските управляващи са решили да не я огласяват, защото следва предоговаряне.

" Считам, че решението, което ще се вземе, ще е в границите на това, което и министърът на защитата показа - не повече от 2 милиарда лв. . " - предвижда той, като добави, че цената надали ще бъде по-висока, защото Словакия е съумяла да смъкна осреднената стойност на един аероплан под 130 милиона $. Ако страната ни подписа договорка, в която единичната цена да е приблизително 135 милиона $ на аероплан, общата сума би била 1.88 милиарда лв..

" Дори в случай че вземем по-добър пакет съоръжение, тъй като това се предлага. При примерно 140 милиона щатски $ приблизително на аероплан, ние би трябвало да сме подготвени да платим 1.95 милиарда лв.. " - сподели още ген. Събев.

Той акцентира, че договорката поставя началото на едно стратегическо военно съдействие със Съединените щати, към което се стремят доста страни от НАТО.
 Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в стадий на
Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в стадий на " безмълвно единодушие "

Той вижда превзетост в оставката на Корнелия Нинова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР