Договорът по участието на България в международното туристическо изложение Експо

...
Договорът по участието на България в международното туристическо изложение Експо
Коментари Харесай

Нинова дава слабото участие на България в Експо Дубай на прокуратурата

Договорът по присъединяване на България в интернационалното туристическо ревю " Експо Дубай " ще бъде изпратен на прокуратурата. На консорциума-организатор са изплатени предплатено 78% от средствата по контракта, който е за общо 6.720 млн. лева, а редица действия не са изпълнени. Авансите са изплатени през 2019 и април 2021 година, т.е. по време на третия кабинет “Борисов”. Сега България ще си търси 50% гаранция по сумата на изплатените задатъци и стопира поискани за погашение нови 700 000 лв..

" Цялата тази директория, която събрахме, са документи, отчети, доказателства - отпътува за прокуратурата. Искам да изразя страдание, че също така, че наподобява и е корупционна скица съгласно нас, сходни неща злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложби да бъдат място, където да се ускорява престижът, да се притеглят вложители, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено”, сподели Нинова. От думите ѝ стана ясно, че въпросът към този момент е предаден на КПКОНПИ и комисията работи по него.

Консорциумът-победител е ДЗЗД " България ЕКСПО 2020 ". В него влизат " Сиела Норма ", Проджект Мениджмънт Адвайзори, АРКА-Л.Т.Д, Д.о.Ф България, " Инфинити Травел България ".

Стара популярност

Първите кавги с присъединяване на България на форума гръмнаха по преместването имитация на Панагюрското златно богатство. То бе краткотрайно арестувана от митническите служби в Дубай и имаше риск предметите да не бъдат освободени до старта на форума. Първо за абсурда се разбра от информация на уеб страницата Bird.bg във фейсбук, че митничарите на дубайското летище са задържали репликите на съкровището, които даже били пренасяни в ръчен багаж от българската делегация. От Националния исторически музей дадоха отговор, че няма арестувани предмети и дефинираха информацията като " подправена "., че задържането на съкровището е общоприета процедура за краткотраен импорт и други страни изложители били в сходна обстановка.

По-късно уеб сайтът Travelnews.bg от щанда на ревюто. Той разказа, че във вази са поставени изкуствени български рози, “българска носия и три дървени изрисувани чинии по стената ". " По земята е мокет, като в едната част е поставена българската писменост. ", написа още той. Медиата твърди,че даже няма направено лого. “На мрежи с транспарантни винили мъчно се разпознават планините ни, като са предпочетени зимни пейзажи”, уточни още уеб сайтът.

“В единия ъгъл на павилиона има построен магазин, в който се продават минерална вода, артикули от роза, парфюми, само че няма сувенири. Българско кисело мляко също няма…незнайно по какъв начин на щанда е определена компанията „ Lacrima “ с брандиран ледник. От нея на щанда се продават сирене и кашкавал. В медиите тя е обвързвана с името на депутата и предприемач Делян Пеевски, който е глобен по закона “Магнитски” от Съединени американски щати ", бе посочено още в репортажа.

Черна дупка

От думите на Корнелия Нинова стана ясно още, че консорциумът си е разрешил да включи в допълнение компании отвън утвърдените от Министерство на стопанската система, от които е изискал с 30-40% повишени такси за присъединяване.
" За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските жители. Спирам заплащането по този контракт ", сподели още вицепремиерът.

Икономическият министър изброи куп действия, които не е извършил консорциумът – отваряне на магазин, който да продава български сувенири и картички; разработване на мобилно приложение за разглеждане на фотоси от природата на България; направа на рекламни материали.

Вицепремиерът даде обстоен разбор и уточни, че предплатено са изплатени общо 4.452 мпн. лева Първо, на 20 декември 2019 година - 1.212 млн. лева и на 27 април 2021 година - 3.240 млн. лева

Денят на България на ревю

На въпрос на Mediapool правилни ли са информациите, че на 8 февруари е Денят на България на “ЕКСПО 2020” и държавното управление отхвърля да изпрати свои представители, Нинова удостовери, че фактически България ще има ден на ревюто. Тя не се нае да дали той ще е на 8 февруари или по-късно през месеца, защото непрестанно имало смени на датата около Covid.

“Аз персонално не бих се заела да бъда представител на България в този ден”, сподели още тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР