Договорът от Преспа ще донесе стабилност на Балканите и ще

...
Договорът от Преспа ще донесе стабилност на Балканите и ще
Коментари Харесай

Бившият гръцки външен министър се радва на Договора от Преспа, защото ще ограничи Турция

Договорът от Преспа ще донесе непоклатимост на Балканите и ще понижи турското въздействие в района. Това съобщи някогашният гръцки външен министър Никос Кодзиас, представен от " Катимерини ", съобщи БГНЕС.
" Искаме ли най-близкият ни комшия да бъде под въздействието и контрола на трети сили, като Турция? Или желаеме да имаме непоклатимост на Балканите в сегашните им границите и възходящо въздействие на нашата страна в района, с цел да можем да се съюзяваме с тях против дестабилизиращите сили? ", попита Кодзиас на събитие, проведено от политическото придвижване Прато, което той е основал.
Кодзиас съобщи, че Преспанският контракт разрешава на Гърция да си възвърне името " Македония ".
" По света БЮРМ не се назовава БЮРМ, а Македония. И в случай че сте прочели вестниците след гласуването в събота, те пишат, че страната е сменила името си от Македония на Северна Македония. Ние си върнахме името ", сподели той.
В контраст с тази позиция, естествено, е съветската. Министерство на външните работи на Русия публично разгласи случилото се в Македония за " нарушение на всички правила на закона и морала ".
" Осемте гласа, които не доближиха за приемането на квалифицирано болшинство, бяха обезпечени посредством шантаж, закани и подкупи на опозиционните депутати. Трима от тях – по чиста случайност – точно през този ден бяха освободени от ареста, а на други двама, против които са заведени каузи от профилираната прокуратура, беше обещана независимост, на останалите в подмяна на „ вярно гласоподаване “ бяха направени корупционни финансови оферти. Парламентаристите бяха затваряни в кабинетите им, отнемаха им мобилните телефони – явно, в духа на европейските демократични практики ", се споделя в съветската позиция.
Москва не се съмнява, че Вашингтон е дирижирал гласуването, защото американският дипломат в Скопие Джес Бейли се намираше в постройката на Народното събрание до края на съвещанието. " Подобни мръсни операции не би трябвало да бъдат считани за демонстрация на волята на депутатите. Мнението на две трети от македонците, които се отхвърлиха да поддържат Преспанския контракт на провалилия се на 30 септември референдум, беше пренебрегнато жестоко. Решението на разногласието сред Атина и Скопие би трябвало да се опира на юридически основи, на необятната поддръжка на народа, а не да разделя обществото ", заключават от съветското министерство на външните работи
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР