Договорът на Община Пазарджик със свързаната с Гинка Върбакова фирма

...
Договорът на Община Пазарджик със свързаната с Гинка Върбакова фирма
Коментари Харесай

Договорът за соларния парк в Априлци не бил нарушен

Договорът на Община Пазарджик със свързаната с Гинка Върбакова компания „ Риал Стейтс “ не е нарушен, по тази причина и досега не са потърсени неустойки. Това стана ясно от изказване на кмета Тодор Попов във връзка на обвиняванията в занемареност, оповестени от Антикорупционния фонд преди към месец.

Градоначалникът в детайли изясни събитията към договора. През 2008 година е купена земята с уговорката на мястото да бъде издигнат слънчев парк с мощ 50 мегавата и да бъдат вложени 400 милиона лв.. Срокът стартира да тече 32 месеца след приемане на разрешението за градеж. Направен е дребен парк от към 3 мегавата, след което е издадено позволение за градеж през лятото на 2012 година, тъй като до тогава от сдружението заплащат за терена 500 000 лв., заплащат преотреждане от земеделска в промишлена – още половин милион, други 800 лв. за позволение за планиране, позволение за градеж – 200 000 лв. и подписват контракта, по силата на който дължат 1 милион евро.

Един месе по-късно обаче страната постанова мораториум върху присъединението на всички ВЕИ-та над 30 мегавата, тъй като е изпълнена квотата на страната от 16% по енергийната тактика. По-големи мощности е планувано да се осъществят след 2020 година. Това е направило невероятно реализирането на плана, той на процедура не е можел да действа. През 2016 година пък тотално е изменен Законът за енергетиката във връзка с ВЕИ-тата, като отпада и преференциалната цена, обезпечена от страната, която до тогава е два пъти по-висока от пазарната.

След изброените промени договорът с общината е анексиран, тъй като те се явяват форсмажорни условия, изясни Попов. Срокът му е до 2020 година. Ако тогава няма смяна в регулациите, ще преценим по какъв начин да постъпим, сподели още градоначалникът, като акцентира, че контрактът е настоящ и с продължен период с всички права и отговорности, които, в случай че вложителят не извърши, предстои на наказания. Те може да бъдат потърсени до 3 години след приключване на периода по отминалост.

Припомняме, че Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за това, че Община Пазарджик не поставя задоволително грижи за общинско имущество. От неправителствената организация показват неспазени задължения по договорката – не е издигнат парк с мощ 50 мегавата, който е трябвало да бъде въведен в употреба до 32 месеца след издаване на строителното позволение – това е трябвало да стане през 2013 година. Проучване на фонда сочи, че сдружението не е осъществило и по-голямата част от заложените вложения за 400 милиона лв., нито задължението за откриване на работни места. Както и че общината досега не е потърсила контрактуваната наказателна клауза в размер на 1 милион евро.

На 16 януари тази година „ Риал Стейтс “ продава два от трансферираните от Община Пазарджик недвижими парцела с обща повърхност 459,751 декара, макар задължението да не се отчуждава парцелът до въвеждането в употреба на парка. Стойността на договорката е 977 915 лв., се споделя в сигнала на Антикорупционния фонд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР