Договорът на БДЖ - пътнически превози за изкупуване на електроенергия

...
Договорът на БДЖ - пътнически превози за изкупуване на електроенергия
Коментари Харесай

БСП ще сезира прокуратурата за злоупотреби за 500 хил. лв в БДЖ

Договорът на " БДЖ - пътнически транспорти " за изкупуване на електрическа енергия стана следващият мотив за конфликт сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ в Народното събрание. От левицата пресметнаха, че за 3 месеца железниците са нанесли вреди от 500 хиляди лева за страната и жителите, като са заобиколили процедурата за публични поръчки. От ГЕРБ дефинираха това като груба операция и обясниха, че това е бил единственият метод сдружението да се защищити от скъпия ток на свободния пазар, до момента в който тече новата социална поръчка за нов доставчик. От БДЖ обясниха, че посочената от левицата сума се дължи на повишаването на тока от АЕЦ " Козлодуй ".

От левицата упрекнаха БДЖ, че вместо да разгласи социална поръчка за нов снабдител на ток, сдружението е сключило анекс към остарелия контракт с досегашния си доставчик, вследствие на което цената на електричеството за железниците е скочила с 20%.
Георги Свиленски - зам. ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия за България: " И с цел да не оставяме случая незавършен, в случай че прокуратурата смята, че може да се самосезира, да го направи, в случай че не, в идната седмица този случай ще го внесем в прокуратурата за инспекция. Тя да ревизира вярно ли са разплащани тези средства ".
По-късно на специфична конференция от БДЖ обясниха, че прекратената социална поръчка за нов снабдител на ток е от времето на служебното държавно управление, а сумата, оповестена от левицата като вреда, се дължи на 20-процентното нарастване на електричеството от АЕЦ " Козлодуй ".

От Пътнически транспорти пресметнаха, че даже са осъществили икономии, като са отказали доставки от свободния пазар, където токът удари върхове от близо 200 лева за мегават и са предпочели контролирания пазар с цени от малко над 90 лева
Пламен Пешаров - шеф на БДЖ-Пътнически транспорти: " Дружеството месечно използва в този интервал към 12 500 мегават часа. Вие сами можете да сметнете разликата примерно от най-ниската цена на свободния пазар от 180 лева до 94.73 лева е 85 лева и надлежно смятам, че освен не съм ощетил сдружението, само че съм съдействал с малко от над милион на месец да направя спестовност в интерес на това сдружение.
От БДЖ оповестиха, че сега Сметната палата ревизира активността на сдружението през 2015-2016 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР