Договорът между "Булгаргаз" и SOCAR за доставка на 1 млрд.

...
Договорът между "Булгаргаз" и SOCAR за доставка на 1 млрд.
Коментари Харесай

България разчита на договора за доставка на газ от Азербайджан

Договорът сред "Булгаргаз " и SOCAR за доставка на 1 милиарда куб. м. газ от находището Шах Дениз 2 от 2020 година има основно значение за реализиране на нашите цели в енергийната област. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на петото съвещание на междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо съдействие, което се организира в София. Съпредседател на комисията от българска страна е министър Петкова, а от азербайджанска – министърът на селското стопанство на Република Азербайджан Инам Каримов.

Петкова увери участниците в съвещанието в дейните старания на българското държавно управление за обезпечаване на диверсификация на газовите доставки посредством създаване на междусистемните връзки със прилежащите страни. Ключово значение измежду тях има интерконекторът с Гърция, чиято реализация към този момент е необратим развой, уточни Петкова. Тя добави, че всички съществени тръжни процедури сега са в ход, тъй че връзката да бъде въведена в комерсиална употреба през 2020 година, когато се чакат и първите количества природен газ от Азербайджан. Тези доставки ще задоволят към 30% от потреблението в България, което е сериозен дял и ще увеличи доста енергийната сигурност на страната.

Петкова означи и опциите за присъединяване на SOCAR в битовата газификация в България като детайл от задълбочаващите се взаимноизгодни двустранни контакти в региона на енергетиката.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР