Договорът, който подписахме с Република България, събуди Европа и обърна

...
Договорът, който подписахме с Република България, събуди Европа и обърна
Коментари Харесай

Заев: Договорът с България събуди Европа, този с Гърция трябва да я мотивира допълнително

Договорът, който подписахме с Република България, разсъни Европа и обърна погледите към Република Македония. Договорът с Гърция би трябвало в допълнение да стимулира Европа . Това сподели в Струмица македонският министър председател Зоран Заев пред българския външен министър Екатерина Захариева, съобщи БГНЕС.
Двамата гледаха в " Дома на културата " спектакълът " Железният светилник " на Димитър Талев. Заев заяви, че Договорът с Гърция ще бъде подписан на следващия ден в Преспа. " Аз съм извънредно благополучен, че с това съглашение на Западна Европа изпращаме сигнал за европейско държание. Много е значимо, че всичко това става, когато Балканите управляват Европейски Съюз, когато България ръководи Европейски Съюз. Балканите имат право да бъдат част от Европа ", сподели още македонският министър председател. По отношение на предстоящата покана за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз Зоран Заев съобщи, че " огромните другари като България доста мощно поддържат Македония ". " Ние нямаме открити въпроси със съседите. Искаме да получим късмет да стартираме договаряния. Това не значи участие. Европа по всяка възможност ще се реформира и ще става все по-добра. Ние ще преговаряме с цел да подобрим потенциала на македонските институции ", сподели още македонският министър председател.
Като страна ръководител на Европейски Съюз, България и нейното държавно управление работят Македония да получи дата за договаряния. Подкрепихме Договора за разрешаване на дългогодишния спор за името сред Македония и Гърция. Убедена съм, че това съглашение ще помогне и на двете страни. Вярвам, че до края на месеца Македония ще получи дата за започване на договаряния , сподели от своя страна Екатерина Захариева.

Междувременно на конференция, която се организира покрай Атина, гръцкият министър председател Алексис Ципрас уточни, че „ съглашението със северната ни съседка, което е от историческо значение за Гърция, носи преимущества и на икономическо равнище “.
„ Неотдавнашният Договор, до който стигнахме след шест месеца тежки договаряния с нашите северни съседи за решение на дългогодишния спор за името на някогашната югославска република Македония, е развръзка от историческо значение, триумф от историческо значение за Гърция с разнородни изгоди и в икономическата сфера ", безапелационен бе министър-председателят, представен от организация МИА. " Удължаването на този проблем освен лишава от благоприятни условия нашата страна, само че той е и непродуктивно пилеене на сили в дипломацията , а също и отнемане от опция страната ни да сътвори мощни връзки за икономическо съдействие и взаимно развиване с нашата съседка “, сподели още Алексис Ципрас.

Стана ясно също по този начин, че гръцкият външен министър Никос Кодзияс е изискал декласифицирането на 33 документа, които съгласно източници ще бъдат същинска " бомба " за това по какъв начин са се провеждали договарянията сред Македония и Гърция от предходните държавни управления на двете страни .
Документите са в действие от 1992 година насам и би трябвало да покажат какви са били предложенията за решението. Искането за декласифициране е утвърдено, а оповестяването им Кодзияс се чака да направи на следващия ден (17 май) евентуално по време на подписването на Договора в Преспа. С акта си Кодзияс " извади от равновесие " някогашния външен министър на Гърция Дора Бакояни, която гневно го нападна.

Решението на разногласието за името сред Скопие и Атина ще има огромно значение за целия район. Подготвен съм и персонално поддържам сполучливия референдум, сподели еврокомисарят по разширението на Съюза Йоханес Хан в изявление за виенския " Стандарт ".
Ще има референдум през септември или октомври и аз ще го поддържа на място. Имам известно въздействие в страната и съм подготвен да го употребявам в тази посока “, уточни Хан. Той предизвести обаче, че няма да е добре референдумът да се обвърже с предварителни избори .
„ Важно е референдумът да не се смесва с предварителните избори, тъй като би могъл да бъде замесен във вътрешнопартийни битки. Водещите мислители в страната работят, осъзнавайки, че това е триумф за ползите на страната и целия район. Така че съм уверен, че референдумът ще получи нужното болшинство ", сподели Хан. Той е уверен, че Македония ще получи зелена светлина на срещата на върха на Европейски Съюз на 28 юни, а след това и на срещата на върха на НАТО през юли, както и покана за участие в НАТО.

„ Ако наесен част на опозицията се причисли и обезпечи болшинство от 2/3 за изменение на конституцията въз основа на сполучлив референдум, гръцкият парламент ще може да ратифицира протокола за присъединение към НАТО “, означи Хан. Попитан дали счита, че Атина ще извърши контракта, Хан отговори, че единственото несъмнено нещо е гибелта, само че Договорът е добре подложен на хартия и Ципрас е професионален политик.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР