Договорът беше подписан в присъствието на тогавашния премиер Кирил Петков.

...
Договорът беше подписан в присъствието на тогавашния премиер Кирил Петков.
Коментари Харесай

Подписалите с „Джемкорп“ са съзнавали негативните последици за държавата

Договорът беше подписан в наличието на тогавашния министър председател Кирил Петков. Следвайте " Гласове " в
В четвъртък народните представители разгледаха Доклад за активността на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Докладът беше показан от ръководителя на краткотрайната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ.
В извода на отчета на Временната комисия е записано, че " решението за подписване на Меморандум сред Република България, представлявана посредством Министерството на енергетиката на Република България и компаниите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation е взето от кръгове и лица отвън Министерство на енергетиката /МЕ/ и „ Български енергиен холдинг ” ЕАД /БЕХ ЕАД/, без да са ясни претекстовете и да е налице аргументация за нуждата от сключване на сходен документ. Установило се по неоспорим метод, че специалистите на МЕ и БЕХ не са били известени и не са взели присъединяване при правенето на Меморандума, респективно никой не е изискал тяхното експертно мнение, в това число и оценка във връзка с това налице ли са опасности за България, свързани с подписването на този документ, отчитайки това, че бранш енергетика има стратегическо значение за стопанската система ни, част е от сериозната инфраструктура и е директно обвързван с националната сигурност на страната. "
Вторият извод на комисията е, че " Меморандумът с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation е направен и подписан без да е спазен правилото за гласност и бистрота и в нарушаване на нормативно открития ред. Всички тези обстоятелства демонстрират, че лицата, които са подготвили и подписали Меморандума с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation са съзнавали своите отговорности и отговорности, както и отрицателните последствия, които биха могли да зародят от подписването на този документ, само че все пак не са подхванали нужните дейности, с цел да подсигуряват спазването на нормативно открития ред и да защитят в оптималната степен ползите на страната. "

В третия извод на комисията се показва, че " според член 3 от Закона за енергетиката държавната политика в енергетиката се реализира посредством Народното събрание и Министерски съвет. Народното събрание приема Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България по предложение на Министерския съвет, с която се дефинират главните цели, стадии, средства и способи за развиване на енергетиката. Министерският съвет управлява енергетиката на страната в сходство с признатата от Народното събрание тактика. С подписания Меморандум, избран като „ необвързващ “ са поети задължения, с които се дава опция на компаниите, страна по него да получават информация, да показват мнения и де факто да имат основна роля при установяване посоката на развиване на стратегическия за българската стопанска система и национална сигурност бранш енергетика. По този метод са основани евентуални условия за настъпване на риск за енергийната, респективно националната сигурност на Република България. "
Четвъртият извод на комисията е, че " Меморандумът с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation е направен и подписан без да е спазен правилото за гласност и бистрота и в нарушаване на нормативно открития ред, в това число нарушаване на член 85, ал.1, т.5 от Конституцията на Република България, член 103 от Договора за Евратом, Устройствения устав на Министерски съвет. Не са предпазени в оптималната степен финансовите и имуществените ползи на България. "

Десислава Трифонова показа отчета
В извод пет се показва, че " според член VI от Меморандума е контрактувано, че всички разногласия, произлизащи от Меморандума или по отношение на него, се вземат решение дефинитивно според Арбитражните правила на Международната комерсиална камара, а мястото на арбитража е в Париж, Франция. Предвидено е, че член VI остава в действие и след прекратяването или приключването на периода на деяние на Меморандума по каквато и да е причина/и/ за интервал от 2 години след прекратяването/изтичането на периода на деяние на Меморандума. Тази уговорка дава опция на някоя от компаниите, която е страна по Меморандума да предяви рекламация към България в идващите две години без значение, че са подхванати дейности за неговото преустановяване. Видно от гореизложеното, лицата подготвили и подписали Меморандума не са защитили в оптималната степен финансовите и имуществени ползи на българската страна и не са спазили наредбата на чл.85, ал.1,т.5 от Конституцията на Република България за одобрение от Народното събрание със закон на интернационалните контракти, които плануват присъединяване на страната в арбитражно или правосъдно споразумяване на интернационалните разногласия. "
В извод шест, се споделя, че " съществуването на писмена преписка сред Булгаргаз ЕАД и Gemcorp от 25.02.2022 година с искане Gemcorp да даде оферта за доставка на 500 000 MWh природен газ за м. март 2022 година на терминала за полутечен природен газ на Ревитуса (Гърция) потвърждава, че компанията Gemcorp е била в връзка и евентуални търговски връзки с българския публичен снабдител на природен газ Булгаргаз ЕАД, един месец преди формалното сключване на Меморандума, в който една от сферите на съдействие е точно доставката на природен газ за България. В тази връзка следва да бъде маркирано, че според чл.176, ал.3 от Закона за енергетиката, покупко-продажбите с краткосрочни стандартизирани артикули и с артикули с интервал на доставка, по-малък от или еднакъв на една година, се подписват на проведен борсов пазар на природен газ, а не посредством директно договаряне, каквото явно е било желанието в съответния случай. "
Извод седем на комисията показва, че " министър-председателят Кирил Петков в интервала 13.12.2021 година - 02.08.2022 година не е възлагал инспекции на фирмите, с които е подписан меморандума на ДАНС преди или след подписването му. "
В извод осем комисията показва, че " от издаването на отчета на ДАНС на 20.04.2022 година по отношение на сключването меморандума, макар констатациите в него, три месеца не са били подхванати дейности от тогавашния министър-председател Кирил Петков за неговото преустановяване. Едва на 20.07.2022 година господин Кирил Петков внася отчета на ДАНС за разглеждане от Министерския съвет и се взима решение за неговото преустановяване. "
В извод девет на комисията се показва, че " министърът на енергетиката в държавното управление с министър-председател Кирил Петков е основал условия след решението на Министерския съвет за преустановяване на меморандума неговото деяние да продължи, като вместо да изпрати едностранно 30-дневно предупреждение за преустановяване на меморандума до страните, е изпратил писмо, с което се предлага преустановяване по взаимно единодушие на страните. Меморандумът не е бил преустановен до 28.11.2022 година "
Комисията показва в извод 10, че " в обсега на меморандума е включено осъществяването на действия по създаване и показване на търговски решения за съществуващия план за Топлофикация София за възстановяване и разширение на системата. Това ще включва създаване и финансиране на разновидности за ускорение на програмата за рационализация и доходност. Министърът на енергетиката не е принципал на Топлофикация София и няма право да урежда осъществяването на каквито и да било действия, свързани с общинското сдружение. "  
В извод единадесет на комисията се споделя, че " е осъществено нарушаване от министъра на енергетиката и министъра на финансите на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. Съгласно член 38 от същата: „ В 10-дневен период от завръщането си лицата или ръководителите на делегации, командировани от ведомства, показват на съответния началник, издал заповедта, или на несъмнено от него длъжностно лице отчет за осъществената работа. ”
Последният извод на комисията е, че " подписването на Меморандума сред Република България, представлявана посредством Министерството на енергетиката на Република България и компаниите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да е осведомена ДАНС и без да е изискана инспекция по отношение на собствеността, статуса и капиталите на тези компании излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, изключително поради новите данни, изнесени от ДАНС на закрито съвещание на 29.11.2022 година "
Препоръката на Временната комисия е отчета да бъде изпратен на вниманието на Държавна организация „ Национална сигурност ” и на Министерския съвет на Република България за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетентността им.
 
Източник: БГНЕС
 
 
 
07 Яну 202325607 Яну 202368807 Яну 202346107 Яну 202311407 Яну 202311507 Яну 2023289Коментариrusnak07 Яну 2023 13:45ч.
Долни подлоги на наглосаксонската соросоидна паплач!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231274324 Дек 2022335906 Яну 202365728 Дек 2022733
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР