Договор за саниране на сградите на “Пирогов“ на стойност 6

...
Договор за саниране на сградите на “Пирогов“ на стойност 6
Коментари Харесай

ЧЕЗ Бългериън Инвестмънт финансират саниране на 5 сгради на Пирогов

Договор за саниране на постройките на “Пирогов “ на стойност 6 721 800 евро или 13 146 000 лв. подписа управлението на незабавната болничното заведение с ЧЕЗ България Инвестмънт (CBI).
Постигнатата договореност е за финансиране, от страна на CBI на план за цялостна реорганизация и рационализация на постройките на болничния комплекс за възстановяване на енергийната успеваемост и обезпечаване на модерни условия за пациенти и лекари в здравното заведение.
„ Договорът ще разреши въвеждане на енергийно ефикасни ограничения за смяна на фасади, покриви, дограми, осветителни тела, отопление, ВиК, замяна на асансьори, съвременна вентилационна система и съпътстващи строително-монтажни работи на 5 здания – емблематичното високо тяло, което всички знаят като постройката на „ Пирогов “, която ще бъде напълно обновена; вътрешната клиника по кардиология, която е издигната в 1900 година и има потребност от главен ремонт и саниране; цялата постройка на клиниката по урология; детската клиника, която ще бъде външно санирана и ще й бъде сменен покрива и ниските прилежащи здания до високото тяло, където са операционните зали на Пирогов, на хирургията, травматологията и цялата реанимация “, посочи изпълнителният шеф на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов и посочи приноса на CBI.

Благодарение на съглашението, в границите на една година ще бъдат актуализирани постройките на болничното заведение – нещо немислимо, в случай че се чака държавна дотация, означи той. „ Около 600 хиляди лв. годишно ще бъдат спестявани единствено от тези енергийноефективни ограничения “ , уточни още проф. Балтов и добави, че идната стъпка ще бъде надграждане с фотоволтаици на покривите и други енергоспестяващи ограничения.
Зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов поздрави управлението на „ Пирогов “ и представителите на ЧЕЗ, че със подписания контракт се реализира икономическа синергия сред две значими институции в България – от една страна Университетска болница „ Пирогов “ като главен дирек на здравната инфраструктура и въпреки това ЧЕЗ – като собственик и ръководещ енергийната инфраструктура в Западна България. Той посочи, че планът се реализира по подписан преди време меморандум с Министерството на стопанската система и изрази убеденост, че ЧЕЗ ще продължи да поддържа сходни начинания.
„ Това е един от най-важните планове от меморандума, който беше подписан сред ЧЕЗ и Министерството на стопанската система преди време, означи районният управител на ЧЕЗ Карел Крал. На повече от 13 милиона лв. ще възлезе финансирането и е 100% за разноските по плана за петте здания, без никакво съфиннасиране от страна на болничното заведение, посочи още той. 

Управителят на ЧЕЗ България Инвестмънт (CBI) Мартин Бартунек означи, че финансирането ще бъде ориентирано към реновиране и реорганизация, което ще докара до енергийна успеваемост и възстановяване на изискванията както за пациентите, по този начин и за медицинския екип на тази значима болница.
Разчетите демонстрират, че икономията, която ще се прави вследствие на санирането, ще покрива повече от половината от разноските за заемите на „ Пирогов “, заяви изпълнителният шеф на Фонда за стабилно градско развиване Надя Данкинова и дефинира подписания контракт сред " Пирогов " и ЧЕЗ като неповторимо публично-частно партньорство. " В България няма доста случаи на сполучливо публично-частно партньорство и мисля, че това е стъпка, която би трябвало да се промотира ", сподели тя и похвали " Пирогов ", че усъвършенства финансовото си положение и поетапно покрива старите си отговорности. 

До края на месеца се чака публичната поръчка да завърши и след подписването, което се чака при започване на декември, планът за санирането ще започва като срокът е една година, заяви още проф. Балтов. " Имаме благоприятни условия за буферни звена и пренасяне на отделения, в случай че се наложи, тъй че няма да има спиране в дейностите по време на ремонтите, увери проф. Балтов. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР