Договор за използване на телекомуникационни услуги не може да бъде

...
Договор за използване на телекомуникационни услуги не може да бъде
Коментари Харесай

Важно за потребителите: ​Договорите невалидни без подпис на хартия

Договор за потребление на телекомуникационни услуги не може да бъде подписан по телефон. Когато потребителите са атакувани по телефона с оферти за интернет, телефонни или телевизионни услуги, те не могат да бъдат обвързани с контракт и да се трансфорат в длъжници на месечна такса преди физически да подпишат документа. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на Българска национална телевизия във връзка зачестилите сигнали за нелоялни практики на мобилните оператори.

" Ако се обадят и даже се съгласите да сключите избран контракт с дадени условия, до момента в който не се случи подписването, няма по какъв начин да бъдете обвързани ", увери Маргаритов.

Той добави, че мотив за напомнянето е излязлото решение на Върховен административен съд за следващ проблем с нелоялна процедура на мобилен оператор. В този случай компанията търсила дължима сума при контрактувани по телефона условия по контракт, който не съществува.

" Въпросният консуматор получил фактури на много съществени суми откакто е комуникирал в интернет с представител на един телекомуникационните оператори, пред който декларирал желанието си да подписа избран контракт, само че не го е подписал. След намесата на комисията и на прокуратурата, телекомът си призна, че няма контракт и сторнира тези дължими заплащания, които са били предявени към потребителя ", изясни Димитър Маргаритов.

Има и уловки, когато от телекомите ни оферират " специфична оферта за нас ", когато ни изтича контракта с тях и в КЗП има сходни тъжби.

" Тук би трябвало да се имат поради две неща. Първо дано да се знае, че един срочен контракт, когато изтече, се трансформира автоматизирано в неопределен. Какво значи това. Едно огромно улеснение и преимущество за потребителя, тъй като той може да го приключи с едномечено предупреждение, без да е належащо да има някакви справедливи аргументи за това. Сега несъмнено, би трябвало да създадем това конкретизиране, че когато се подписват срочни контракти, те се подписват при преференциални условия и когато този период изтече и този контракт се трансформира в неопределен, може тези условия да спрат да важат. Но въпреки всичко тези условия могат да спрат за един месец, едвам помислите какво да извършите, дали да прекратите този контракт, дали да сключите някакъв нов ", изясни Маргаритов.

Обикновено обаче потребителите се усещат леко обезпокоени, когато би трябвало да вземат решение доста бързо, вследствие на едно такова позвъняване. В този случай съветът на ръководителят на КЗП е следният:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР