Договор по проекта за превъоръжаване на Сухопътните войски може да

...
Договор по проекта за превъоръжаване на Сухопътните войски може да
Коментари Харесай

Нов живот за отбранителната индустрия

Договор по плана за превъоръжаване на Сухопътните войски може да има не по-рано от началото на идната година. Това ще наложи препланиране на заложените за тази година средства. Забавянето се дължи на възлагането на външна експертиза на високо равнище да проучва и оцени претендентите. Защото, с изключение на военните качества, значими критерии се явяват индустриалното съдействие и лицензионният трансфер.

Отказ няма. Нито МО, нито някой в Сухопътни войски има желание да връща гласуваните 1, 220 милиарда лева за нови бойни машини на пехотата, бе безапелационен заместник-министърът на защитата Анатолий Величков пред бизнеса в отбранителния бранш. Интерес съставлява новоразписаната процедура, която ще бъде построена въз основата на два стадия. Първият – подаване и класиране на предложения, вторият – определените не престават в спортен преговорен развой с Междуведомствената работна група, управлявана от министерствата на защитата и стопанската система. В първия и изключително във втория стадий значима роля има тематиката за индустриалното съдействие. Тя заемала и максимален дял в условията, които предявява външната експертиза, поискана от МО.

Участниците в тази самобитна конкуренция е добре да знаят, че би трябвало да играят с най-малко 20 % коопериране с български компании. Колкото повече % от горната страна, толкоз по-висока оценка. Тези, които имат желание да доставят непосредствено на армията машини извън, са без късмет. Такива, обаче след извършените срещи в МО не останали. Нещо повече, имало запитвания с коя българска компания може да се свържат, с цел да си подобрят офертата.

За първи път от 28 години е сложено условието за даване на лицензионни права на МО. Които компании го покрият, ще бъдат по-нагоре в класирането. Става дума, в това число, в посока бойната платформа да бъде осъвременена, надграждана, доразвивана и интегрирана. И още нещо доста значимо – да бъде предвиждана и за експортни цели. Това към този момент е доста сериозна упоритост, която гледа много в годините напред.

Защо МО желае лицензии? Причината е, че превъоръжаването ще завърши за несъмнено време, само че виталният цикъл на машините ще продължи 35 години. Целта е министерството да има права за поддържане на техниката. Казано по различен метод „ Българската отбранителна промишленост да има за 35 години напред алтернатива за работа с МО по поддръжката “. До момента това не се е случвало. Винаги е било противоположното. Придобива се някакъв артикул, след което идва нужда от подписване на контракт за поддръжка. Т.е. единственият снабдител си дефинира цените съгласно неговия интерес. Плаща обаче българският народ. Има още нещо забавно в условията. То е за развиването на нови артикули. Залага се основата освен за присъединяване при построяването на машината и при поддръжката, само че и за създаване на нови отбранителни артикули.

Освен на отбранителната индустрия, МО желае да вдъхне нов живот и на остарялата бойна техника. В момента се разискват стратегии, които ще бъдат осъществени под формата на контракти за контролно-възстановителни работи. И освен за това. Като политическа воля на министъра на защитата, предвижда неговият заместител, до края на годината ще бъдат декларирани съответните планове за рационализация на съществуващото въоръжение, колкото и еретично да звучи това. Например? Бойните машини на пехотата (БМП-21) да придобият нови качества, в това число да добавят бъдещата бригада от колесни машини с верижна техника, която да не отстъпва на ноовопридобитите натовски мостри. Реализиране на планове за рационализация на системите за реактивен залпов огън. Като 122-милиметровата залпова ракетна установка БМ-21 „ Град “, която има обхват 40 км. Необходимите за Сухопътни войски самолети Су-25 освен ще бъдат възобновени, само че желанията са да се отиде към размени на остарели възли и елементи.

Засега от МО дават гаранции, че желанията ще бъдат осъществени. Те са учредени на премахването на изискванията за монопол при обезпечаване на логистичната поддръжка на изделията. Ликвидиране на средата за развиване на посредничеството сред снабдители на отбранителни артикули и министерството. Отстояване до дъно на тезата, че посредничеството сред Министерството на защитата и съществени снабдители не е най-хубавата комерсиална процедура. Създаването на условия българската отбранителна промишленост, българските производители да бъдат дейни участници и да съумеят да се включат в плановете, които бяха утвърдени от Народното събрание за модернизиране на Въоръжените сили.

На този стадий имаме изразена политическа воля. Остава да забележим до какъв брой ще успее кооперирането на армията с отбранителната ни промишленост. Не е загадка, че тази връзка от дълго време е прекратена.

Препланират неусвоените пари


Почти е ясно, че два от трите плана за рационализация на армията няма да се случат като контракти до края на годината. Това постанова препланиране на плануваните към 200 млн. лева, с цел да не бъдат изгубени. За корабите МО към този момент е изпратило такова писмо до Министерството на финансите. За бойните машини към момента не е. Оказва се, че е дребен 90-дневният период, който е даден за отговор на предложения. За самолетите се чака 1 октомври, с цел да станат ясни участниците в конкуренцията да ни продадат изтребители. Не се изключва разновидността и там да има искане за препланиране на заложени за тази година средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР