Догодина здравната система за пръв път ще разполага с над

...
Догодина здравната система за пръв път ще разполага с над
Коментари Харесай

Здравният бюджет ще надхвърли 5 млрд. лв. догодина

Догодина здравната система за пръв път ще разполага с над 5 милиарда лева Бюджетът на НЗОК се усилва с над 340 млн. лева и ще доближи 5.084 милиарда лева, заяви, базирайки се на проектобюджета на касата за 2021 година Бюджетните закони са подготвени и от идната седмица стартира тяхното разискване. Здравният бюджет първо би трябвало да бъде утвърден от надзорния съвет на касата, а този на държавното публично обезпечаване - от надзорния съвет на Национален осигурителен институт. След това в пакет с държавния бюджет ще минат през националния съвет за тристранно съдействие и държавното управление, след което ще влязат за разискване в Народното събрание.

Парите за лечебните заведения се усилват с съвсем 127 млн. лева и ще доближат 2.374 милиарда лева Заложените средства за медикаменти са 1.332 милиарда лева – с 88 милиона лв. повече спрямо тази година. 115.982 млн. лева са планувани за медицински произведения, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното нарастване е с към 6 милиона лв.. Над 261 млн. лева са планувани за персоналните лекари. Увеличението е с към 17 милиона лв.. За прегледи при експерт следващата година са планувани 283.229 млн. лева - с 18.5 млн. лева повече по отношение на настоящия бюджет. 100.901 млн. лева са заделени за проучвания. Това е с към 6 милиона повече спрямо тази година. Бюджетът за дентална помощ е 192.386 млн. лева.- с 12.5 млн. лева повече от настоящия. Заложеният запас за непредвидени разноски е 149.561 млн. лева

На фона на тези големи суми българите са преди всичко в Европа по доплащане за здраве от джоба си. Докато за Европейски Съюз междинното равнище на доплащане е 10-15%, у нас е 48%, т.е. единствено половината от разноските за опазване на здравето, които са към 10 милиарда лева, се покриват от налози и осигуровки.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР