Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите

...
Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите
Коментари Харесай

Анализатори обявиха най-дълго чаканата новина за цените на недвижимите имоти

Догодина ще спре растежът на цените на недвижимите парцели, лихвите по ипотечните заеми ще останат ниски, което ще направи годината относително удобна за покупката на парцели. Това предвидиха експерти в бранша пред Българска национална телевизия.

Според данните междинната цена на тристаен апартамент в София към този момент доближава до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали.

Основната причина за високите цени на парцелите в София и огромните градове е продължаващото повишено търсене. В столицата по отношение на предходната година то се е нараснало с 8% по данни на Агенцията по вписванията.

"За страдание, главно се развиват четири съществени града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Така че да, хората, които към този момент са в София, жилищата им стигат, правилно е има доста необитаеми жилища, заради реституционни искания, само че има и доста прииждащи хора в София, които идват тук да търсят прехранване ", сподели Тихомир Тошев, кредитен съветник.

Все по-често хората се насочват към по-големи жилища или към къщи отвън столицата.

"Специално при покупките с заем, тристайните изпреварват двустайните, само че в случай че гледаме и кешовите покупко-продажби, в действителност двустайните остават най-търсени, само че българинът желае да си увеличи стандарта на живот ", уточни Тошев.

Така и цените след 2018 година потеглят нагоре

"През 2018 година беше премината психическата граница от 100 хиляди лв. за средностатистически апартамент, това значи първи парцел на младо семейство ", изясни Пепи Димитрова, ПР съветник в недвижимите парцели.

"Готов тристаен в София от по-крайните квартали - 90-95, до центъра - 300-400 хиляди евро ", уточни Тошев.

Не единствено високите цени обаче са проблем.

"Обикновено най-евтините парцели, които излизат, обявите са подправени или с някакъв проблем или са опит на неточни брокери да привлекат нови клиенти с доста позвънявания, или има някакъв проблем, тъй че доста евтините парцели би трябвало да ги гледаме деликатно ", изясни той.

Все по-често хората купуват и парцели с капиталова цел, т.е. с претекст да завоюват.

"15% от покупко-продажбите ново строителство са тъкмо такива - с капиталова цел, т.е. купуваш на картинка, от вложител, на който имаш цялостно доверие, и когато постройката е подготвена преди акт 16 го продаваш на доста по-висока цена ", съобщи Димитрова.

Най-желаните региони на София остават кварталите "Изток " и "Изгрев " и региона към градината на Докторския монумент. Предпочитанието към избрани региони обаче основава и проблеми.

"Съществуващите здания сега и техният потенциал могат да поемат съществуващото население в София. Това, което се случва в южните квартали, е извънредно проблематично, защото там няма нужната инженерна инфраструктура, основава се измамлив имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем и се неглижират северните територии ", сподели Емил Христов, урбанист.

Според данните на анализатора сега в София има задоволително жилища, с цел да задоволят цялото търсене, все пак продължава да се строи поради проблеми с вторичния пазар - препродаването на парцели.

Експертите разясниха и метода на финансиране на жилищата у нас.

"Няма банки, които да отпускат по 100%, и това в целия свят е нещо, което в последните години се прави, с цел да се ограничи оптималното финансиране, въпреки това се позволява 100 % финансиране, само че то може да стане в композиция с потребителски заем, това пък става малко рисково ", съобщи Тихомир Тошев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР