Догодина ще ремонтираме жълтите павета на пл. „Народно събрание“ -

...
Догодина ще ремонтираме жълтите павета на пл. „Народно събрание“ -
Коментари Харесай

Зоната около Св. Александър Невски става пешеходна

Догодина ще ремонтираме жълтите павета на пл. „ Народно заседание “ - това е огромното предизвикателство пред всички. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на работата по възобновяване и възобновяване на обществени пространства в центъра- Зона 4.

„ Жълтите павета са монумент на културата, тъй че ще се подходи извънредно деликатно, по този начин както разпоредбите за работа с културни полезности изискват “, изясни тя.

„ Паважната настилка към храм „ Св. Александър Невски “ няма да се пренарежда, единствено отчасти, в сектора на пешеходната зона “, посочи кметът.

„ Правим единствено нужните намеси при опазване на историческия дух на града ни, с предоставяне повече благоприятни условия на пешеходците и туристите “, съобщи Йорданка Фандъкова.

" Ще освободим от паркиране част от зоната към храм „ Св. Александър Невски “. Подходът ще бъде пешеходна зона, това ще се осъществя следващата година ", добави Фандъкова.

„ Ще изградим художествено осветяване на храм „ Св. София “ и на постройката на Столична община “, изясни тя. „ Ще освободим тротоарите по ул. „ Московска “ от коли “, добави Йорданка Фандъкова.

„ Проектът по възобновяване на Зона 4 включва изцяло възобновяване на бул. „ Васил Левски “ от паметника до СУ . Предвиждаме тази година да го създадем “, уточни кметът и посочи, че в зоната ще бъдат построени подземни контейнери, три зарядни станции за електрически коли, както и 5 публични тоалетни на 3 точки.

" От 2 юли стартира работата по възобновяване на Зона 4 . Ще приключи идната година, планът е огромен, с доста подобекти ", разяснява още тя.

„ Крайният период за първия стадий за 2018 година е краят на ноември . Ще се работи поетапно, започваме с градините „ Кристал “ и на Софийския университет с възобновяване на алеите и осветлението “, изясни тя.

„ В Зона 4 през годините обичайно се организират най-важните събития в града. В зоната се намират най-важните знаци - храм-паметникът „ Св. Александър Невски “ и базиликата „ Св. София “ “, уточни кметът. „ Тази зона е лицето на града. Изключително отговорно е това, което следва “, разгласи Йорданка Фандъкова.

„ Задачата ни е опазване духа на София и освобождение на повече пешеходни зони “, съобщи тя. „ Ще възобновим тротоарите и осветлението. Навсякъде, където обменяме осветлението, слагаме енергоспестяващи електрически тела “, сподели още кметът.

Стойността на контракта за възобновяване на Зона 4 е близо 21,5 млн. лв.. Безвъзмездната финансова помощ е близо 19,2 млн. лв., личният принос на общината е към 2,3 млн. лв., добави Фандъкова, представена от Фокус.

„ Заложили сме извънредно съществени наказания. Предвидена е банкова гаранция от над половин млн. лв., която изпълнителят внася преди осъществяването на плана, задържаме я цялата до осъществяването “, уточни кметът. „ След това освобождаваме 50% от нея, другите 50% остават до приключването на гаранционния период “, изясни Йорданка Фандъкова и добави, че глобата за всеки ден просрочие е към 180 хиляди лв..

„ По-важно от периода е качеството. При некачествено осъществяване глобата е към 900 хиляди лв. “, разгласи кметът. „ Това са най-строгите контракти, които съм виждала в страната въобще “, сподели още Йорданка Фандъкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР