Догодина разходите за пенсии у нас за пръв път ще

...
Догодина разходите за пенсии у нас за пръв път ще
Коментари Харесай

Разходите за пенсии за пръв път ще минат 10 млрд. лв.

Догодина разноските за пенсии у нас за пръв път ще надвишават 10 милиарда лева В плана на бюджет на държавното публично обезпечаване са заложени 10.576 милиарда лева За съпоставяне в бюджет 2019 разноските за пенсии бяха 9.988 милиарда лева, само че предстоящото осъществяване е 9.847 милиарда лева Предвидените средства са със 729.1 млн. лева повече, което е растеж от 7.4% спрямо предстоящото осъществяване на разноските за т.г.

Най-голям принос за увеличения бюджет има заложеното осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2020 година с рекордните за годините на Борисов 6.7%. Това ще коства 359.5 млн. лева За целогодишното погашение на нарастването от 1 юли т.г. с 5.7% ще отидат 272.3 млн. лева Таванът на пенсиите, който остава 1200 лева и следващата година, ще коства 74.8 млн. лева За правото на хората да изберат да се пенсионират по остарялата методика са планувани 14 млн. лева в допълнение. Естественият растеж на разноските поради по-високите размери на новите пенсии спрямо прекратените е оценен на 22 млн. лева Икономията от следващото стягане на изискванията за пенсиониране е оценена на 13.5 млн. лева

Зад огромните цифри обаче не стоят промени, които ще се усетят сензитивно от възрастните. От 1 юли 2020 година минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще стане 234.13 лева при 219.43 лева в този момент. Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва от 132.74 на 141.63 лева Средният размер на пенсията на един пенсионер ще доближи 412.28 лева при предстоящ междинен размер за тази година от 381.74 лева Реалният растеж на пенсиите ще бъде 5.8%, в случай че се резервира плануваната стойност на инфлацията от 2.1%. 

В първия си коментар за бюджета, чийто план все още се популяризира единствено импровизирано, общественият министър Бисер Петков предизвести, че 6.7% не е финален %. Пред БНР той разяснява, че при промени в осигурителния приход и инфлацията формулата за индексация ще бъде поправена. „ Можем да приемем, че тези 6.7% са разчетни, с цел да могат да бъдат обезпечени нужните средства за идната година “, изясни той. Самият министър разгласи неотдавна, че осъвременяването следващата година ще е с 6.6%.

По отношение на болничните Петков изясни, че методът на погашение се резервира заради неналичието на консенсус за смяна. „ Явно все още нито едно от предложенията, които бяха направени от работодателски организации, знаете, че имаше и законопроект в Народно събрание по тези въпроси, не реализира този компромис, който очевидно би трябвало да бъде реализиран, с цел да има смяна, и по тази причина смяна в плана не е препоръчана “, сподели той.

Както към този момент стана известно, следващата година не са планувани сериозни промени в осигуровките и в размера на компенсациите. Увеличението на минималната заплата обаче ще вдигне и минималните осигурителни прагове, като междинното нарастване е 5.4%. Към момента в плана липсват и съществени промени в законодателството, които нормално се прокарват с преходните и заключителни разпореждания.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Нови спорове и възходящо напрежение в обществената сфера, подбудени от несвоевременно решение на натрупалите се проблеми, планува за идната бюджетна година бившият обществен министър и директор на Балканския институт по обществена политика Иван Нейков. Заложеното нарастване на пенсиите от 6.7% няма да донесе осезаема смяна в стандарта на живот на хората, които разчитат единствено на пенсиите си, тъй като предстоящата средногодишна инфлация от 3% бързо ще стопи разликата, предизвести той пред БНР. Единствената добра новина съгласно Нейков е, че бюджет 2020 е може би последният спокоен бюджет на осигурителната система на фона на задаващите се стопански компликации. За разлика от предходни години, в които републиканският бюджет е подкрепял бюджета за пенсии с 50-60%, през 2020 година размерът на поддръжката ще е към 40 на 100. Ще продължи обаче да нараства натрупаният конфликтен капацитет поради огромната ножица сред старите и новите пенсии. Таванът на пенсиите, който ще остане да лимитира парите на към 30 000 души, ще продължи да разрушава доверието в системата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР