Догодина най-късно по това време България ще може да доставя

...
Догодина най-късно по това време България ще може да доставя
Коментари Харесай

Борисов предложи да си разменим с Гърция по едно пристанище без такси

" Догодина най-късно по това време България ще може да доставя полутечен газ от Съединени американски щати, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който ревизира напредъка на дейностите по построяването на междусистемната газова връзка България-Гърция.

Стартът беше даден през месец май тази година от Борисов и някогашния гръцки министър председател Алексис Ципрас. За построяването на връзката се заприказва още след газовата рецесия през 2009 година, след газовия спор сред " Газпром " и Украйна.

Днес Борисов акцентира, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се реализира действителна диверсификация на доставките на газ.

" Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква взаимозависимост и може да имате газ отвред ", добави Борисов. Той посочи, че газовият хъб " Балкан " и газовата борса, която се вършат, ще обезпечат по-евтин газ, защото ще има конкуренция.

" България и Гърция по този начин би трябвало да разпределят ресурсите и опциите, че те да употребяват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море ", подчертава Борисов, представен от държавната пресслужба, написа actualno.com.

Премиерът акцентира, че газовата връзка България-Гърция ни свързва непосредствено с Александруполис и ще бъдат разисквани опциите за създаване на път сред Александруполис и Димитровград, с цел да се свържат Черно море и Егейско море.

" Да си заменяем по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а въз основата на взаимноизгодно съдействие ", съобщи още министър-председателят.

По време на инспекцията на построяването на интерконектора участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланиците на Съединени американски щати Херо Мустафа, на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос. Пред дипломатите българският министър-председател съобщи, че към този момент е осъществена доставката на тръбите за първия километър от трасето.

 

" Първите тръби за построяването на интерконектора Гърция-България са доставени. Това стана допустимо, откакто посредством подписването на няколко значими документа бе обезпечено финансирането на плана и бе обезпечена неговата правна резистентност ", означи министър Петкова в допълнение.

" Този план е доста значим за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност ", сподели дипломат Херо Мустафа. Гръцкият посланик бе безапелационен, че спрямо преди 10 години България в този момент е безусловно друга страна и даде за образец инфраструктурата. " За мен и за Азербайджан това е исторически миг. Щастливи сме да поддържаме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този значим ден ", сподели посланикът на Азербайджан.

" За да се изградим интерконекторната връзка, би трябвало първо да пазим археология, да се извадят артефактите и след това строим. Това е населено място на 4000 години, има артефакти на 7000 години ", посочи министър председателят Борисов пред гостите и посочи, че са вложени 4 милиона лв. в археология. В тази връзка министър-председателят настоя университетите да стартират да образоват повече реставратори и археолози. " Осигуряваме ви финансиране, а образователната стратегия – изгответе вие – професорите и доцентите ", обърна са към експертите по археология министър председателят Бойко Борисов.

Интерконекторът сред България и Гърция е един от седемте предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и от позиция обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще докара до действително нашарване на източниците на природен газ – посредством него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, също така през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР