Догодина матурата по БЕЛ след VII клас остава същата, това

...
Догодина матурата по БЕЛ след VII клас остава същата, това
Коментари Харесай

Матурата по български след 7-и клас догодина остава същата

Догодина матурата по БЕЛ след VII клас остава същата, това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана Мая Манолова, която изпрати рекомендация на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка готвените промени за осъществяване на изпитите за националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ след довеждане докрай на VII клас.

В институцията на публичния бранител са постъпили десетки тъжби от разтревожени родители на бъдещи седмокласници и шестокласници, в които декларират безапелационната си позиция против желанието на МОН матурата по БЕЛ след VII клас за образователната 2018 г./2019 година да включва материала от образованието в V, VI и VII клас.

На 6 юни т.г. от МОН оповестиха, че се разисква коренна смяна в наличието на изпита, като той към този момент ще включва освен наличието от наложителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети.

Родителите на седмокласници и шестокласници стачкуват, защото техните деца, набор 2005 година и набор 2006 година, са заварено състояние и се оказват неподготвени за новите промени. „ Основен принцип в правото е даден закон, в случай че визира неподходящо лица, то той да важи отсега нататък, а не за заварени случаи. Нашите деца към този момент минаха през материала за пети и шести клас, без действително да имат визия, че ще поставят изпит върху него “, пишат те.
Родителите са безапелационни, че е резонно, в случай че изобщо има нужда от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници – набор 2007 година

В отговор до омбудсмана Мая Манолова министърът на образованието и науката Красимир Вълчев твърди, че „ специалистите в МОН се съобразиха с публичните настройки и с ползите на учениците, по тази причина ще предложат в НВО по БЕЛ през образователната 2018/2019 година да бъде включено образователно наличие от съставен елемент литература единствено за VII клас “.

В рекомендацията си до министър Вълчев Манолова обаче подчертава, че „ отсрочката “ би трябвало да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в действие за децата, които през новата образователна година ще бъдат в пети клас, с цел да имат време да се приготвят.

„ Смятам, че с изключение на обсега на учениците в учебно заведение, е доста значимо да се работи за реализиране на по-високо качество на просветителния развой и за увеличение достиженията на учениците. Мисля, че това няма да се получи, като непрестанно и в придвижване се вършат промени, които водят до неодобрение измежду учители, възпитаници и родители “, акцентира още омбудсманът.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР