Добруджанските кулинарни рецепти са част от българското културно наследство. Това

...
Добруджанските кулинарни рецепти са част от българското културно наследство. Това
Коментари Харесай

Добруджанската кулинария е част от културното ни наследство

Добруджанските кулинарни предписания са част от българското културно завещание. Това съобщи за Радио " Фокус " културологът Надежда Иванова.
„ Мисля, че връщането към тези старинни, изконни, изпитани предписания е извънредно забавно. В този смисъл желая да кажа, че предписания като пача от бакла, жътварски таратор, кръстачки или всякакви други неща, които хората не престават да подготвят в домовете си, са доста забавни, Много е хубаво, че те са се запазили и до през днешния ден макар всички съвременни и гурме тематики, които следим и са настоящи. За мен другото значимо нещо, което може би би трябвало да се свърши, защото към този момент имаме насъбрани доста години зад тила си, и защото самият фестивал е към този момент подарен на Община Крушари от неговите първични основатели и уредници – Николай Панайотов и неговата брачна половинка, самата добруджанска община би трябвало да намерения за издаване на една книга, която да показва кулинарното завещание и благосъстояние на Добруджа. При нас останаха в действителност неповторими предписания. Мисля, че те са част от нашето културно завещание, част от това завещание, което е нематериално, което се предава от баба на щерка, на внучка. Хубаво е децата да знаят, тъй като все по-често прибягваме до местата за бързо хранене, все по-често сякаш за по-лесно хапваме на крайник. Има извънредно лесни, природосъобразни, вкусни, добруджански предписания, които също така са и икономични, тъй като хората са били извънредно икономични. Те не са познавали разхищението, неща като, знам ли, като суетата, като показността. За тях храната, събирането към софрата, към трапезата, в действителност е било най-важното нещо в деня. И без да бъдат чревоугодници, хората са умеели да се любуват на създаденото от тях и да го комбинират по един идеален метод “, сподели Надежда Иванова.
Според нея е хубаво, че подобен празник се организира в Добруджа и че тази традиция ще продължи и в бъдеще. Празникът към този момент е известен, организира се от към 10 години и събира все по-многочислена аудитория и участници, освен самостоятелни, само че и разнообразни клубове, читалища неотдавна. По думите на културолога това е освен кулинарен фестивал, само че и празник на фолклора, положителното въодушевление, хубавата храна и приятните страсти измежду природата, навън. Всяка година празникът е проведен край разнообразни села или местности в добруджанската община. Според неговите уредници в основата му стои прекрасен нашенски бит – когато ни канят на посетители, да не отиваме с празни ръце. Всеки носи нещо домашно приготвено в гювече или пръстено гърне, ястията се поставят на обща софра, която събира на едно място хора от разнообразни етноси, пазещи достоверни добруджански предписания, излъчени от потомство на потомство. Според Надежда Иванова, която е била член на журито на фестивала в съвсем всички негови издания, с цел да се наложи във времето едно такова събитие, станало знаково за добруджанския район, са нужни няколко неща и те са неизменност в организирането, възторг и онази искрица в душата, която кара хората да вземат участие в сходни конгреси. Празникът на гърнетата се организира през летните месеци. Тази година той събра доста посетители и участници в местността Текето в Община Крушари, известна още с античната цитадела „ Залдапа “, каньона Суха река и едни от най-старите скални манастири в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР