Доброволци от цял свят се включиха в световния пробег на

...
Доброволци от цял свят се включиха в световния пробег на
Коментари Харесай

Световният пробег на мира достигна до България

Доброволци от целия свят се включиха в международния пробег на мира. В България те влязоха през Свищов и на следващия ден ще финишират във Варна.

Стартът на лъча от лекоатлети, които доближиха до България
е даден град Кишинев. Костадин Виглов потегля оттова като се включва за 6 път в пробега. „ Спортът е мощно средство за обединяване на хората. За другарство. Ние всички сме виждали – има го този състезателен дух, предпочитание за победа – както го назоваваме спортна завист. Но също сме виждали и тези моменти на надълбоко почитание и на благосклонност откакто надпреварата е приключило, сред състезателите”, разяснява той.

Основател на световната щафета е индийският мъдрец и състезател Шри Чинмой, чиято идея е международният мир и другарството сред народите. В тежките бягания, които на моменти са надхвърляли и 120 километра дневно се включиват и дами. Сред тях е и Луиза Харитон от Румъния. Почтидесет години тя е част от пробега на мира. „ Ние бягаме, тъй като обичаме да бягаме. Харесва ни да срещаме разнообразни хора. Таз самодейност в действителност е план на единството и в случай че ние можем дружно в тим да бягаме и да реализираме това, значи
целия свят може да се сплоти. Така както ние сме тим от разнообразни страни, по същия метод и човечеството може да се обедини”, сподели Харитон.

Тя не отхвърля, че са срещнали и компликации по трасето на лъча от Кишинев и то в родната й страна. „ Както в живота има върхове и спадове, по същия метод бе и пробега за нас досега. Най-трудно беше в Румъния, тъй като там имаше доста километри, а тимът бе по-малък”, показа още Луиза. Това обаче не отказало участниците и те доближиха Нови пазар. Където бяха посрещнати от младите лекоатлечески очаквания на града.

„ Изключително доста ми хареса. За мен бе чест да вземам участие в това, тъй като всички хора, които видях през днешния ден, които участваха. Беше в действителност прекрасно”, разяснява Диана Димитрова.

„ Особено царицата на спортовете – да. Обединява и освен. Възпитава качества, учи на дисциплинираност, на ред. А апропо ние имаме много първенци, рекордьор в атлетиката. Така че с най-голямо наслаждение участваме в този пробег”, разяснява Елена Николаева, треньор

Факелът на пробега е международен знак на мира. През своята история е бил държан от хора като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Михаил Горбачов, Карл Люис и Мохадем Али, както и от стотици хиляди деца. За повече от три десетилетия в Пробега на мира са изминати над 600 000 километра през 150 страни.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР