Доброволци от Пловдив помагат на самотно живеещи възрастни хора. Програмата

...
Доброволци от Пловдив помагат на самотно живеещи възрастни хора. Програмата
Коментари Харесай

Доброволци помагат на самотно живеещи възрастни хора в Пловдив

Доброволци от Пловдив оказват помощ на самотно живеещи възрастни хора. Програмата е на Българския червен кръст и е пилотна за България.

Пловдив

89-годишната Димитрия Георгиева е една от дамите, които доброволците посещават постоянно. Заради здравословното си положение, дамата заобикаля да излиза сама на открито.
Димитрия Георгиева: " Аз изгубвам схващане доста пъти. Не съм насочена. "
Затова Димитрия разчита на мобилните екипи. Те оказват помощ на дамата най-много за покупки на храна или я съпровождат до персоналния доктор.
Димитрия Георгиева: " Най-често нуждая се да излезна на открито. Дали ще бъде на аптека, на джипи, дали ще бъде на покупки. "
За година доброволците са помогнали на над 400 самотно живеещи хора. При потребност те се обаждат на колцентър.
Таня Георгиева – шеф на Български червен кръст - Пловдив: " Всички сигнали би трябвало да получим през колцентъра, който работи непрекъснато и се обработват сигналите по неотложност. " Мениджърът прави оценка и екипите потеглят. "
В момента на територията на шестте пловдивски региона работят 3 мобилни екипа. Най-често хората търсят помощ за покупка на храна, медикаменти и превоз до здравно заведение.
Таня Малакова – началник на програмата: " В множеството дни тези възрастни хора са сами. Няма кой – без значение дали околните са в чужбина, дали са в по-отдалечени региони или пък в други градове. "
Екипите поучават възрастните да внимават за документални и телефонни измами. Също и да не дават пари на мними доброволци, тъй като акцията на Червения кръст е безвъзмездна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР