Доброволно и разсрочено погасяване на задълженията на гражданите и бизнеса

...
Доброволно и разсрочено погасяване на задълженията на гражданите и бизнеса
Коментари Харесай

КЧСИ: Без описи и запори 2 месеца след извънредното положение

Доброволно и разсрочено погасяване на отговорностите на жителите и бизнеса без правосъдна интервенция, желаят от Камарата
Камарата на частните правосъдни реализатори /КЧСИ/ предлага след анулацията на изключителното състояние да не отпаднат всички забрани за насилствени дейности, а за интервал от два месеца да продължат да работят следните ограничавания по отношение на длъжници - физически лица: да не се правят описи на движими движимости тяхна благосъстоятелност и да не са постановат запори на банковите им сметки.

„ Тези дейности са най-масови, от една страна, те са причина за разпространяване на вируса, защото при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и адвокатски фирми с оглед доказване на несеквестируемост, като се отразяват неподходящо и на психическото здраве на хората ”, показва ръководителят на камарата Георги Дичев.

За да се понижат последствията от идната икономическа рецесия и затрупването на съдилищата с цивилен, търговски и заповедни производства, КЧСИ предлага още да се даде опция за непринудено и разсрочено погасяване на отговорностите от страна на жителите и бизнеса без правосъдна интервенция, да се правят доброволни продажби на имущество на обществен търг без да е публикуван изпълнителен лист, да се даде опция купувачите да закупуват парцели на обществена обмен по Граждански процесуален кодекс с заем от банка, с цел да има действително наддаване и по-справедливи цени.

Според частните правосъдни реализатори по този начин ще се понижат една огромна част от бъдещите правосъдни производства, като в същото време ще се спестят обилни разноски на жителите и бизнеса, ще им се даде опция да погасяват отговорностите си непринудено, на части, в неустановен период, и то без да заплащат нищо за процедурата. При нея длъжниците са оптимално предпазени, липсва каквато и да било насила и душевен тормоз, като могат когато и да е да я прекратят с едно документално изказване, че оспорват задължението.

Доброволните продажби на имущество на обществен търг ще разрешат на жителите и бизнеса бързо да получат по този начин нужните им средства без да чакат месеци и години да бъдат наказани от кредиторите си и в последна сметка да изгубят забележителна стойност от имуществото си, която ще покрие насъбраните лихви, правосъдни и изпълнителни разходи, настояват юристите от камарата. Те са подготвени да показват и съответните текстове във връзка с всички горепосочени ограничения, които съгласно тях са наложителни, с цел да се облекчат последствията от пандемията и икономическата рецесия за жителите, бизнеса и съдилищата.

От КЧСИ са задоволени от обстоятелството, че още на 15 март след техен апел за интервала на изключителното състояние се стопират обществените продажби и въводите във притежание, описите на имущество на физически лица, както и налагането на нови запори на банкови сметки на физически лица, на трудови хонорари и пенсии.

„ Благодарение на своевременната реакция на министъра на правораздаването тези оферти бяха включени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние ", изясняват от камарата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР