Доброволец е вълшебно съчетание на две думи - добра воля.

...
Доброволец е вълшебно съчетание на две думи - добра воля.
Коментари Харесай

Доброволчеството - кауза и/или защитена от закон дейност, която има все повече последователи у нас

Доброволец е вълшебно комбиниране на две думи - благосклонност. Факт е обаче, че към този момент няколко години Законът за доброволчеството не може да прекрачи прага на пленарната зала на Народното събрание.

Да помагаш на деца, на старци, на създатели, на учители, даже на съседите е въпрос на персонален избор. Обикновено хората, които оказват помощ, го вършат поради идея и заради личните си разбирания за света. Става въпрос за човещина, която и в софтуерния 21-ви век е толкоз нужна. Идеята за доброволчеството в лечебните заведения не е нова. Проф. Пенчо Косев , шеф на ортопедията в Русе описа:

Най-добре е развита тази система в Израел. Там идват доброволци за гледане на заболели от целия свят. На тях Израел, която е една прекомерно състоятелна страна, им обезпечава храна, квартира. Те вземат участие тотално при гледането на болните, без сестрински операции, несъмнено, само че чистят, оказват помощ. Огромен брой хора вървят, хора с обучение.

Има неописуема сила в това да си доброволец. Веднъж да окажеш помощ на някаква идея и не можеш да се спреш, сподели в „ Хоризонт до обед “ Павел Кунчев от платформата „ Times heroes “:

За моя наслада от ден на ден организации се обръщат към „ Times heroes “ да им помогне в това да стигнат до повече хора, които да ги поддържат да като доброволци. Тази година над 400 начинания минаха през „ Times heroes “ и за мен едно от най-прекрасните неща е, че от от ден на ден дребни обитаеми места стартират да ни пишат, тъй че аз виждам една хубава, положителна гражданска сила, която се развива в цялата страна. Вече можем да приказваме за доброволческа просвета в България – от ден на ден хора оказват помощ на разнообразни дела. Аз мисля, че ние ставаме по-добро общество, с помощта на доброволчеството.

Според Кунчев законотворецът до известна степен е дебитор:

Няма закон, може би ще се появи подобен закон скоро. За мен персонално е значимо този закон да не е рестриктивен и да не идва като правила и постановления единствено от случаите на доброволчество при бедствия и повреди.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Ася Пенчева и изявлението на Савелина Савова с Павел Кунчев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР