Доброволец дезинфекцира входа към спешното отделение на университетската спешна болница

...
Доброволец дезинфекцира входа към спешното отделение на университетската спешна болница
Коментари Харесай

За маската на един лекар

Доброволец дезинфекцира входа към незабавното поделение на университетската незабавна болница " Пирогов ".

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ - Лекуването на затрудненията от COVID-19 ще зависи от персоналния подвиг на лекари, медицински сестри, санитари и доброволци. - В навечерието на сериозната част от епидемията държавното управление остави лекарите без съвсем никакви защитни дрехи. - Протестиращите против неприятната организация бяха застрашени с прокурорска инспекция и наказателно гонене. 51%
от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната зараза. Ако оправянето с епидемията от COVID-19 бъде оприличено, както е известно в последно време, на война, България ще я завоюва (ако я спечели), както всички войни в новата си историята - не поради умеенето на своите политици и генерали, а поради героизма на елементарните бойци. В ролята на бойците в този момент ще са лекарите и те ще би трябвало да компенсират десетилетия некадърни здравни промени, всеобщи обири на разнообразни равнища в бранша и съвсем незаконното пропиляване на скъпото време, което България имаше да се приготви. Липсата на задоволително проби и на защитни дрехи дружно с безредната метаморфоза на болничната система през последния месец накара част от лекарската колегия да настръхне, като персоналният състав на една цяла болница заплаши с отвод да лекува инфектирани с ковид пациенти. Държавата реагира по допустимо най-дърварския метод, като ги заплаши с наказателно гонене. Това в резюме е ситуацията, в което българската здравна система посреща най-сериозното си тестване за последните десетилетия. В тази обстановка и единственият лъч вяра е тихото мъжество на доста лекари, медицински сестри, санитари и доброволци. Такива към този момент има. " Аз, Диян Енчев, ортопед-травматолог и доктор от УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", считам, че в основаната обстановка каква е специалността на сътрудниците няма никакво значение. Въпреки че ми липсват знания в реанимационното лекуване на болните, съм уверен, че моите базови знания ще ми оказват помощ за малко време да се включа в борбата и да работя като реаниматор на равнището, което е належащо сега. Професията доктор постанова морални и етични правила и този, който не желае да ги съблюдава, е най-добре да си хвърли дипломата. Лекарската специалност е на първо място предопределение. Този, който не го схваща, по-добре да се дистанцира от нас. " Това е едно от десетките писма, пристигнали в Столична лекарска гилдия след отхвърли на 85 медицински от експерти от Втора градска болница в София да лекуват коронавирусна зараза.
На този декор страната и здравното министерство би трябвало във всяка минута да питат лекарите от какво имат потребност и да поставят всички старания, с цел да им оказват помощ. Това обаче не се случва в нужната степен. Доц. Христо Шивачев, ръководител на съвета на шефовете на " Пирогов ", където се лекуват 10 от най-тежките случаи, помоли тази седмица във фейсбук група своите сътрудници да дарят ненужните им сега защитни шлемове на лекарите, които лекуват COVID-19, тъй като работата с тях е по-сигурна при интубация и инхалация, както и в противошоковите зали. За четири часа в болничното заведение дойдоха 60 шлема. Не от страната, а от други лекари. На фона на множеството медици, които са непрекъснато в лечебните заведения, стотиците доброволци, които оказват помощ, множеството лекари, които работят без защитни дрехи, и на другия полюс сякаш остават всекидневните заявления на лекари и лечебни заведения, които нямат защитни дрехи и страхливо загатват, че по тази причина се опасяват от болестта.
Полемиката подготвени ли са лекарите да се грижат за инфектирани пациенти е все по-силна с разрастването на епидемията. Лекарите одобриха с полуусмивка заявката на премиера, че всеки доктор на първа линия ще получи 1000 лева над заплатата. Вместо да даде вероятност за решения на главния проблем със защитното облекло и по този начин да им подсигурява сигурност и сигурност, страната по концепция на основния прокурор направи доста неверна стъпка - внесе план за корекция в Наказателния кодекс, с която отказалите да лекуват по време на изключително състояние и пандемия би трябвало да бъдат осъдени с пробация и санкция. Въпреки декларациите, че текстът ще бъде изтеглен сред първо и второ четене, горчивият усет у лекарите остана.

Време за герои

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В един немски учебник по незабавна медицина е записано правилото - " преди да измериш пулса на пациента, пипни своя личен пулс ", с елементарния съвет, в случай че лекарят не е спокоен да лекува по някаква причина, той не трябва да го прави.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров разяснява, че е обикновено всеки човек да се опасява в сходна обстановка.
" Въпросът е доколко разрешаваме това да повлияе на всекидневните ни отговорности. Лекарите и медицинските сестри не са изгубили своята мотивация още когато са избрали тази специалност, те са знаели, че техният живот ще бъде поставян под риск. Въпросът е обаче той да бъде минимализиран ", счита доктор Маджаров.

След всеобщата оставка на личния състав на Втора градска болница в София, която беше нарочена за инфекциозна клиника за лекуване на коронавирусни инфекции, пред клиниката влязоха в спор лекари от " Пирогов ", привикнали на нечовешко натоварване, и медици от болничното заведение, в която се лекуват най-вече леки случаи и които се оказва, че не могат да интубират пациент.

Така професионалната дарба и свръхквалификация на лекарите, които всеки ден се срещат с най-тежките случаи във Военномедицинска академия, " Пирогов ", Инфекциозна болница, Александровска и другите огромни лечебни заведения, които близо месец се грижат за пациенти с COVID-19, внезапно контрастира с останалите им сътрудници, които наподобяват неуместно поради всяко най-нормално безпокойство за личния им живот.Според психолозите е значимо да се разбере какво се случва с лекарите в тази обстановка - механизмът за психологично самозапазване, който множеството лекари са изработили, с цел да не претърпяват надълбоко страданията на всеки собствен пациент, се пропуква и лекарите показват елементарни човешки реакции. Много от тях си слагат основни въпроси дали имат сили да създадат избор кого да лекуват, както това се случва с сътрудниците им в Китай и Италия, и дали могат да рискуват да се заразят, тъй като липсва защитно облекло.

Базово искане - защитни дрехи

В началото на седмицата здравният министър Кирил Ананиев призна пред bTV, че не разполагат с задоволително защитни средства даже за първата линия лечебни заведения - инфекциозните отделения на лечебните заведения. Числа с какви екипи и маски разполага страната от дълго време не се оповестяват. За сметка на това благотворителните неправителствени организации всеки ден регистрират на какъв брой доста лечебни заведения и центрове за възрастни хора са помогнали с маски. Единственото ясно число, посочено досега от ръководителя на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, е, че до края на седмицата ще има доставки на създадени в България 8000 защитни костюма, които могат да се употребяват неведнъж.
" Няма значение кой е отговорен за това, само че има голям проблем с неналичието на защитни средства в България. Не можем да вървим на война невъоръжени, а страната не ни даде оръжие. Разбираме, че няма за всички, само че трябваше да се извадят от нафталина указания по какъв начин се стерилизират еднократни дрехи, да има изясненост по кое време и какви количества маски и екипи ще дойдат и по какъв начин ще се изразходват за всички. Нека има цели и първи да са лечебните заведения и Спешна помощ, само че би трябвало да има график и да бъдат предпазени и персоналните лекари, и фармацевтите ", споделя Маджаров. Според него всички биха показали схващане, в случай че виждат дейности и чуят цифри и дати за доставка. " Когато нямаме изясненост и инструкции какво да вършим без маски и защитни дрехи, това поражда голямо напрежение ", счита ръководителят на БЛС. Основен проблем в лекарското съсловие е, че 51% от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната зараза. " 20% от персоналните лекари са на възраст над 65 години. Това е най-рисковата група. Ако им се случи нещо, кой ще успокои фамилиите им? В същото време полицията ги кара по домовете на хората да взимат проби безусловно незащитени. Те преглеждат незащитени. Когато става въпрос за изключително състояние, би трябвало да има и изключителни ограничения да се запазят лекарите, да им се направи застраховка " Живот " да вземем за пример ", счита доцент Киров. Според Андрей Марков, шеф на УМБАЛ " Аджибадем Сити клиник ", когато един експерт е снабден оптимално, това, че гледа болен от ковид, не се смята за контакт, само че когато е с двупластова маска, той е безусловно безсилен. " От един месец гледаме по какъв начин са екипирани в Китай. В България нито разпределението на защитни средства следва някакви правила, нито имаме информация, че ще получим нещо. Съществува и още един проблем - доста европейски страни като Франция и Германия започнаха да оферират големи суми на лекари и сестри, с цел да се борят с ковид, и сега имам пет молби за овакантяване, с цел да се пренесат в друга страна ", споделя той. Според него доста неприятен сигнал към лекарите е и паническото търсене на апарати за командно дишане през последните седмици, защото излиза наяве, че те няма да могат да спасят всички, в случай че не се сътвори стройна организация.

Когато в самолета падне кислородната маска, инструкциите са да я сложиш първо на себе си, а по-късно на детето. В момента огромна част от лекарите са в аероплан, в който няма маски нито за тях, нито за пациентите. И до момента в който всички възприемат лекарите като хора, положили Хипократова клетва, които са длъжни да се грижат за живота и здравето ни, сега те чакат от страната и обществото адекватност - да се погрижим за сигурността на тези, които би трябвало да ни лекуват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР