Доброто корпоративно управление е едно от важните условия за увеличаване

...
Доброто корпоративно управление е едно от важните условия за увеличаване
Коментари Харесай

Потреблението и инвестициите ще движат икономическия растеж през 2020 г.

Доброто корпоративно ръководство е едно от значимите условия за увеличение на доверието на локалните и задгранични вложители към българския финансов пазар. То е значимо и за привличането на директни задгранични вложения под формата на дългови принадлежности. Това съобщи заместник-министър Лъчезар Борисов по време на конгрес.

"Съвременното корпоративно ръководство спомага за устойчивото развиване на националните стопански системи и международното стопанство. Корпоративно ръководство и устойчивото развиване са две неразривно свързани тематики, а факторът за положителното корпоративно развиване - това са регулациите. Икономиката е повече експортно-ориентирана и по-малко задлъжняла спрямо минали интервали, а в България съществуват компании които могат да бъдат образец за положително корпоративно ръководство ", сподели Борисов.

Предвижданията са през 2020 година позитивното икономическо развиване на страната да продължи. Предварителните данни на националната статистика са за растеж на Брутният вътрешен продукт за трето тримесечие на 2019 година с 3.7%. Според Борисов принос за икономическия напредък ще имат потреблението и вложенията.

„ Страната ни е водач в района по финансова непоклатимост, макроикономическо развиване и положение на кредитния рейтинг. Към днешна дата има Закон за обществените предприятия признат от Народното събрание, а в най-скоро време ще има и устав за неговото използване. С този закон се вкарват разпоредбите на Организацията за икономическо съдействие и развиване за корпоративно ръководство. В Организацията за икономическо сътрудничество и раз свършената от българското държавно управление работа беше призната доста положително. В тази връзка чакаме напълно скоро България да бъде призната в комитета по корпоративно ръководство на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по линия на държавните предприятия “, посочи зам.-министърът.

Институциите би трябвало да изготвят публична, обществено оповестена политика във тип на документ в региона на обществените предприятия и механизъм за установяване на съответни цели (финансови и нефинансови). Политиката ще обяснява по какъв начин страната ще ръководи тези предприятия. По сходство на обществените предприятия по Закон за общественото предложение на скъпи бумаги, тези компании ще дават тримесечни обществени доклади. В органите за ръководство ще има и самостоятелни членове. Създава се централно звено за съгласуване на ръководството на обществените предприятия в лицето на Агенцията за обществени предприятия и надзор, която действително ще бъде надградена над някогашната Агенция за приватизационен и следприватизационен надзор. Това звено ще създава годишни систематизирани аналитични отчети за активността на обществените предприятия, включващи отчитане на финансовото показване на предприятията, само че и осъществяването на заложените пред тях съответни цели съгласно авансово заложени знаци, както и оценка за сходството на активността им с възприетите стандарти за ръководство и обявяване.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР