Добромир Симидчиев е изпълнителният директор на дружеството © Цветелина Белутова

...
Добромир Симидчиев е изпълнителният директор на дружеството © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

Дай си водата

Добромир Симидчиев е изпълнителният шеф на сдружението

© Цветелина Белутова

- Услугата е нова и непозната, само че притежателите чакат 10-кратно нарастване на бизнеса за тази година.

- Офертата на младата компания е да поеме ВиК дилемите - от поддръжка на водопроводи и канализация в една фабрика до пречиствателната й станция Още по тематиката
От софийския балкон, през Серес до Мюнхен

Георги Христов стартира производството на бирата " Айляк " като занимание, само че след това го трансформира в бизнес
1 сеп 2017
Община Айтос: единствено един от 13 претендента може да строи пречиствателна станция

Всички, в това число огромни компании, са отстранени от план за съвсем 13 млн. лева
24 юли 2017
" Бомбичката " на датския пивовар

През 2016 " Карлсберг България " регистрира най-високите си резултати от влизането си на локалния пазар
1 юли 2017
" Загорка " ще влага 13 млн. лв. през 2017 година

Дружеството усилва приходите и оперативната си облага
27 апр 2017
Представете си, че сте водач на автомобил. Всеки ден се качвате в него и потегляте. Малко са хората обаче, които подвигат капака и стартират да ровят из машината, когато възникне проблем, а в противен случай - обръщат се към експерти. Така Добромир Симидчиев, изпълнителен шеф и акционер в " Хидролиа ", се пробва най-просто да изясни какво тъкмо прави тяхната компания, която предлага главно " употреба и поддръжка на ВиК активи ".

Компанията е първото българско сдружение, което предлага на частни клиенти от промишлеността, от пивоварни до туристически комплекси, опцията да трансферират ръководството на огромните си водни уреди на външен реализатор. " Хидролиа " е избрала да работи на пазар, който у нас съвсем не съществува.

Новата ниша

" Генезисът на " Хидролиа " и на хората, които стоим зад нея, е дълъг и в действителност ние не сме се събрали да основем компанията, а работим дружно от доста време. " Хидролиа " е един тип естествена платформа, която създадохме ", споделя Добромир Симидчиев. Фирмата е учредена в края на 2015 година, само че значителната й работа стартира при започване на 2016 година Оттогава те търсят клиенти, пробват се да завоюват доверието им, като до момента са съумели да привлекат над една дузина.

Основатели и мениджъри на сдружението са петима души, които по един или различен метод са свързани с водата: Радослав Русев и Добромир Симидчиев да вземем за пример са били част от " Софийска вода ". Някои от тях имат различен главен бизнес: Благой Козарев е притежател на строителната " Райкомерс конструкшън ", а Живко Ценов има консултантска инженерна компания. Димитър Иванов също има инженерно-производствена компания, оперираща напълно във ВиК бранша.

Това, което " Хидролиа " предлага на частните компании, е да се погрижи за ВиК активите им. Симидчиев съпоставя това с обществените ВиК оператори, да вземем за пример " Софийска вода " и по какъв начин те дават отговор ресурсът да стигне до жилищата на хората. След това отговорността за поддръжката на уредите е у жителите. " Разликата сред твоя апартамент и един голям цех е, че там има толкоз ВиК активи и комплицирана инфраструктура, че те изискват настрана ръководство. Всъщност нашата роля е тъкмо тази - ние да помогнем на индустриалните клиенти да ръководят по-добре както водния си запас, по този начин и инфраструктурата си ", изяснява той. Често огромните предприятия нямат нужния експертен състав за ръководство на водни уреди, по тази причина се заражда потребността от външен реализатор. Този модел се е появил в Западна Европа преди към 20 години, само че едвам в този момент навлиза по-широко и тук.

Причините за развиване са разнообразни: от мощното развиване на хранително-вкусовата индустрия, която употребява доста вода, до увеличените екологични условия, които постановат на тежката промишленост да има комплицирани и скъпи пречиствателни станции, за които обаче самите компании нямат надълбоко знание.

Широко скроени предложения

Освен поддържане и употреба на ВиК активите - от водопроводи и канализация в една фабрика до пречиствателната й станция, младото сдружение предлага необятна палитра от услуги. Когато се заеме с нов клиент, екипът изготвя одит, прекарва няколко дни на обекта и разпознава евентуални проблеми във водоснабдяването или пречистването. След това оферират по какъв начин биха могли разноските да се понижат, а успеваемостта да се усили, в случай че ръководството се поеме от тях.

" Хидролиа " изготвя и капиталови проекти, които дълготрайно да подобрят потенциала на водните уреди. " Повечето клиенти са реактивни, само че нямат вътрешен запас да възнамеряват дълготрайно. Те си възнамеряват развиването на индустриалните потенциали отлично, само че при водната инфраструктура нямат фокус ", изяснява Симидчиев. Идеята е вместо годишно да поправят уреди, те да бъдат планувани и издигнати по този начин, че хем разноските да се понижат, хем успеваемостта да се усили. Понякога, зависи от сделката, сдружението може и единствено да финансира избрани вложения в инфраструктурата на предприятията, като парите след това се връщат посредством такси напред във времето.
" Всъщност нашата роля е тъкмо тази - ние да помогнем на индустриалните клиенти да ръководят по-добре както водния си запас, по този начин и инфраструктурата си. "

Фотограф: Цветелина Белутова
Компанията поема напълно риска за оборудванията. Ако от екологичните инспекции открият нередности в пречиствателната станция на предприятието да вземем за пример, санкцията ще бъде приспадната от заплащанията към " Хидролиа ".

" Хидролиа " се ориентира напълно към частния бранш, най-малко към този момент. Досега имат към 15 клиенти, като с към пет-шест имат по-задълбочени връзки, споделя Симидчиев. Сред клиентите им има огромна пивоварна, верига от бензиностанции и един от най-големите туристически комплекси в България. Целта на компанията е да има по-малък брой клиенти, само че да имат дълготрайни връзки с тях (от порядъка на пет- или десетгодишни договори), като им оферират повсеместен аутсорсинг, а точно - да дават отговор за всички уреди, непрекъснато. Дружеството изпраща хора на място във фабриките, заводите, комплексите.

В момента екипът на сдружението се състои от общо 80 чиновници. През 2016 година приходите са към 250 хиляди лева, само че прогнозата на Добромир Симидчиев за тази година е, че оборотът ще се усили към 10 пъти.

Засега екипът се стреми да е еластичен и адаптивен към потребностите на всеки нов клиент и в случай че би трябвало, да работи единствено по обособени проблем, като по този начин да показва професионализъм и да завоюва доверието на компаниите в дълготраен проект.

Предимството и проклятието да си първи

Ироничното е, че неналичието на дейна конкуренция (единствената друга компания, която предлага сходни услуги на частния бранш в България, е френската Veolia) основава трудности за " Хидролиа ". Те би трябвало занапред да проправят път на услуга, която до момента е предлагана единствено на стеснен брой компании.

" Пазарът като капацитет го има, само че той не е създаден, т.е. ние вършим същинското му развиване. Това е голямо предизвикателство пред нас, което, несъмнено, е и някакво преимущество, тъй като сме първите ", споделя Добромир Симидчиев. Той би трябвало да оправдае пред фирмите потребността от неговата услуга. За някои това може да звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина, и той се сблъсква с недоверието на българските сдружения. " Има разлика сред българските и непознатите клиенти. На огромна част от западните компании, които имат бизнеси тук, не е нужно да им обясняваме нищо. Техните станции се ръководят от външни компании в Европа, а самите клиенти желаят да се концентрират върху производството, което реализират - торове, бира, мляко и така нататък ", споделя Симидчиев.

Дори и откакто първичният песимизъм е преодолян, на стадия със подписване на договорите още веднъж има компликации. " Отношенията ни с клиента са комплицирани. Ако би трябвало да ги обхванем същински с един контракт, той става 200 страници. Това плаши клиентите ", споделя изпълнителният шеф. Затова се стреми да предложи елементарен контракт, с който да обхване комплицираните връзки. А това още веднъж опира до доверието. Засега междинният цикъл на договаряния с евентуалните клиенти е сред година и година и половина.
Q&A

Какво печели клиентът от вашите услуги?
Първо влага едни пари, които имат добра възвращаемост, тъй като ние му понижаваме таксата по отношение на това, което е плащал до момента. Прехвърля си напълно риска към нас - дали това оборудване ще работи или не, дали този ремонт ще е сполучлив или не. Ние си залагаме името, че това ще се случи и договорно го поемаме този риск. И трето, класическото преимущество на аутсорсинга - просто ни го трансферира като ангажимент и не се занимава и се концентрира върху главния си бизнес.

Каква е тактиката ви отсега нататък?
Първо, желаеме да останем в частния бранш. Стратегията ни е през първите две или три години да се стабилизираме в България, да изградим гръбнак и от 2018 година да погледнем на открито. Имаме интерес към Румъния, Гърция, Западните Балкани. Вече вървим към това да имаме мобилни монтажни екипи.
За мен има две неща: да изградим постоянна конструкция, която да ни разреши да поддържаме този напредък и да го управляваме, и второ да надградим отвън България. Ние желаеме да се утвърдим като най-хубавия районен ВиК оператор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР