Добро утро, от стрелеца няма и следа.Добър вечер, все още

...
Добро утро, от стрелеца няма и следа.Добър вечер, все още
Коментари Харесай

Как не се ловят престъпници, или защо не им вярваме

" Добро утро, от стрелеца няма и диря. "
" Добър вечер, към момента не е открит стрелецът... "

Така стартират новините във вторник сутринта. Така не престават вечерните излъчвания. В тях чуваме и вътрешния министър Валентин Радев, който изяснява... " това е човек, погубен показно в центъра на София и това ни тормози ". Ще прескоча терзанията на Министерство на вътрешните работи без коментар. В сряда заран новинарите не престават " Все още не е открита самоличността на стрелеца... " Вечерта към този момент се загатва за " гореща диря " и че съгласно очевидци килърът бил към 30-35 годишен, с качулка и здравна маска...

Убийството на предприемача Петър Христов занапред ще се припознава като нов незабравим знак за мафиотизираната страна, който ще затрупа и въпросите към предходното ликвидиране в Нови Искър.

Самият демонстративен разстрел последователно ще изчезне от новинарските излъчвания по този начин както стана със стрелбата по данъчен началник в центъра на София в края на декември предходната година. Само една от аргументите ще бъде, че няма опция за зрелищно следене с камери къде и по какъв начин се търси този, който при започване на работната седмица " на метри от държавното трасе " (както съобщаваха телевизиите) изстреля най-малко 5 патрона против Христов.

Властите избират, в случай че може да не се приказва много-много за убийството на близкия до ГЕРБ предприемач, основният прокурор не се появи на мястото на мястото на престъплението (за разлика от Нови Искър), а министър председателят Борисов резервира нетипично безмълвие към този момент дни наред. Не е ясно дали в дома му работи действен щаб за следствие, за какъвто обича да оповестява, след някоя по-успешна акция на тези, които би трябвало да ни пазят.

И в случай че за случая с Христов всичко е към момента единствено в полето на хипотезите - сред бизнес, подпомагане на полицията за откриване на престъпен случай и персонален живот, то въпросите и проблемите, които сподели убийството в Нови Искър и следствието му не могат да бъдат изоставени. Защото същите са органите, които би трябвало да разкриват и новото, и всяко последващо закононарушение. Същата е и властта, която ще се мъчи да овладее срутва на личния си облик, с цел да не стане този срив съдбовен.

Защо се занимавам със " казусът е завършен "

В първите пет дни, откакто на 2 януари Министерство на вътрешните работи заяви за убийството на шест души в Нови Искър, проверяващите сервираха толкоз объркващи здравия разсъдък дейности и изказвания, че сложиха под въпрос дали изобщо са наясно какво вършат. И дали работят, с цел да разкрият закононарушението, или първо да задоволят малките екрани със своя облик и глас. А зам.-главният прокурор и свеж началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов заключи работата на органите по случая като съвършена още преди да е открит обвинения в убийството.

На петия ден пристигна вестта, че обвиненият евентуално се е самоубил. Според формалните известия той е бил открит в полусрутена вила на 500 метра от онази, която беше показана по малкия екран като негово добре обзаведено укритие. Самозастрелял се (и то със заглушител - по този начин и не се разбра на първо време дали някой виновен фактор е споделил това или е от бързо и стабилно разпространилите се медийни тълкования, само че по-късно Сарафов го потвърди).

И когато на идващия (шести) ден кореспондент на " Дневник " зададе уточняващи въпроси на основния секретар Младен Маринов, той първо реагира с " този случай го приключихме ".

И макар, че виновните лица рядко се стряскат, че хората не им имат вяра (а по какъв начин да им имат вяра, като слушат какво говорят), откакто във конгреси и обществените мрежи се появиха доста въпроси и даже подозрения - " самоубил се " или " самоубит " и по какъв начин тъкмо е търсен, на осмия ден беше свикана нарочна конференция за " да постави завършек на всички спекулации ".

И след нея останаха висящи значими въпроси, част от които за метода на следствието - да вземем за пример.

- Като са знаели от Министерство на вътрешните работи за местонахождението му към село Луково, за какво оповестиха обществено че го търсят там, вместо да отидат да го заловят. За метода на претършуване на региона няма да разясня, в случай че е правилно показаното в репортаж на Българска национална телевизия, че служителите на реда отбелязвали с кръстче с тебешир къщите, които към този момент са ревизирали...

- Установено ли е най-сетне чия е вилата, в която се е настанил и живял Ангелов. Какъв е този сякаш зарязан парцел с положително обзавеждане и картини по стените?

- За ДНК експертизата, материала за нея и скоростта, с която беше направена няма да не преставам да запитвам...Едно от обясненията беше, че цялото Министерство на вътрешните работи е работило по-случая, по тази причина толкоз бързо...Дали в този момент по този начин работят и за разкриването на убийството на Христов?!

Ще оставя и въпроса - потърси ли господин Сотир Цацаров отговорност от тези, които го заблудиха, че жертвите са убити с по един изстрел. Питането не е пикантерийно безчинство над един основен прокурор за това, че е могъл изобщо да допусне за допустимо с по един изстрел от малокалибрено оръжие да бъдат убити пет души, като че ли са чакали строени за разстрел. Този въпрос е признак и илюстрация за метода, по който се работи за откриване на закононарушенията. Нали се допуска, че основният прокурор го осведомят експерти. Обясненията, че в началото е подадена заблуждаваща информация, с цел да помогне на следствието, също изумяват - тъй като за това има други способи и канали...Как да вярваш в бъдеще на основния прокурор - с това което изяснява той заблуждава нарушителите или него са го заблудили с информацията....

Изоставям фарсовите пояснения за митарствата на търсения Росен Ангелов през осемте години, през които бил търсен, с цел да бъде заведен в пандиза по влезнала в действие присъда, само че останал неоткрит. Оставям настрани и зловещо-символния за днешна България факт, че, търсейки килъра, в Искъра се натъкнаха на липсващ преди месец възрастен човек, разгласен за търсене, само че останал ненамерен...

Некомпетентност и безнаказаност, прикрити зад приповдигнато говорене на шефовете пред камерите

- това е най-краткото изложение на метода, по който протича освен това следствие.

Затова и още не са открити разбивачите на банкоматите, които прочее съумяха да избягат, до момента в който бяха преследвани от близо 200 служители на реда. Затова и при всяко шумно обсъждано от малките екрани закононарушение се внушава подличко през цялото време на следствието за нечия възможна виновност или съпричастност - по този начин беше и с арестуването на майката на убитата 7-годишна Дамла в Момчилград. Подобно подстрекателство видяхме и в този момент, с оповестената за търсене Кети Кюхова, до момента в който тя към този момент е била мъртва. Или с описанията на съмнителни бизнесдела на мъжа й, внушаващи отрицателна визия за жертвата, ако не бъде открит причинителят.

Ако бяхме страна с способена и можеща полиция и с прокуратура виновна за спазването на закона, можехме да приемем, че цялата тази неуместна с логическите си несъгласия действителност е преднамерено показана такава за да заблуди нарушителите - тактиката оперативна композиция. Такава желаят да я изкарат полицейските началници и, несъмнено, зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

Защо се конкретизирам в господин Сарафов?

Защото като зам.-главен прокурор потвърдено е обслужвал конюнктурата в системата за сигурност и правосъдната власт

Конкретно: След първата оставка на кабинета Борисов през 2013 година Прокуратурата заведе две каузи против някогашния тогава министър председател Бойко Борисов, а през 2014 година в навечерието на изборите и при очертаващата се нова негова победа, прокуратурата стартира да приключва делата. Именно Сарафов като зам.-главен прокурор през 2013г. убеждаваше медиите какво чудовищно закононарушение е осъществено в миналото от полицейските елементи под командването на Борисов при обстрелването на Тодор Димов - Чакъра край Харманли. И отново Сарафов след година убеждаваше по какъв начин не било осъществено закононарушение. Без терзание, без стеснение. Както се прояви по-рано и по абсурда " Костинброд " прочее.

Тъй че политическата целенасоченост, с изключение на непрофесионализма на службите и полицията, е базовото съображение хората да не имат вяра на органите за ред и сигурност и на техния надзорник прокуратурата - освен до момента в който проверяват, а към този момент виждаме и откакто разкрият закононарушение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР