Добро Европредседателество е такова, което е успяло да свърши задачата

...
Добро Европредседателество е такова, което е успяло да свърши задачата
Коментари Харесай

Томислав Дончев посочи най-горещата тема по време на Европредседателството

Добро Европредседателество е такова, което е съумяло да свърши задачата на тънък модератор и е съумяло да сближи нечии позиции, да вземем за пример. Конкретно и дилемите, които аз ще повеждам. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. " Очакваме май месец да имаме предлагането на Европейска комисия за бюджет за идващия програмен интервал след 2020 година, както и нов пакет за политиката на доближаване или тази, която дава отговор за идването на европари у нас ", сподели Дончев пред Българска национална телевизия.

Имаме тежки отговорности да модерираме дебата преди този момент, какви промени и бюджет са ни нужни и откакто излезе предлагането на комисията да управляваме реакциите на страните членки, най-малкото, изясни той.

" Необходимо е да вмъкваме и българския интерес, само че по време на Европредседателството би трябвало да се мисли главно за европейския, по тази причина е предизвикателство ", счита той.

Европа в този момент ще гледа от долния си десен ъгъл и това е много друг взор, сподели още Дончев.

" Основната цел е опазване на бюджета на Европейски Съюз, изключително в частта, отдадена на кохезионната политика и не е толкоз въпросът в размера на бюджета, колкото в някои противоречиви точки, които разединяват страните членки и ние би трябвало да сближим позициите ", уточни Дончев.

Темата, което се чака да е най-горещата, е самодейността на обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона, разяснява вицепремиерът.

" Което по-просто казано е, че в случай че няма самостоятелна правосъдна система, няма пари от еврофондове. Държавата, която се свързва с това предложение и се приема като възможна негова жертва или бенефициент, не е България, най-малко на равнище кулоарни диалози. Споменава се Полша поради законите, признати там. Но даже предлагането по отношение на Полша е противоречиво ".

Друга противоречива тематика е националното съфинансиране, както и тематиката за доста по-тясно обвързване на европейското финансиране с икономическата политика, която води всяка страна. Искаме икономическото ръководство на всяка страна членка да е доста по-синхорнизирано, изясни още Томислав Дончев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР