Добрият контрол е ключов при лечението на диабет. Това е

...
Добрият контрол е ключов при лечението на диабет. Това е
Коментари Харесай

Захарният диабет - всичко, което трябва да знаем

Добрият надзор е основен при лекуването на диабет. Това е посланието, към което се сплотиха участниците в тематична среща в клуб " Перото ". Сред тях бяха проф. Мая Константинова, доцент Радка Савова, проф. Михаил Боянов и Мариана Александрова, които дадоха пояснения за съществени особености на тази болест, която става все по-разпространена.
Какво е захарният диабет (диабет вид 2)?
Захарният диабет е хронично, прогресиращо заболяване, което оказва въздействие върху доста органи и системи в човешкия организъм. При него равнищата на кръвната захар са нараснали – над 7.0 ммол/л на гладно при норма до 6.1 ммол/л. Високата кръвна захар поврежда дребните и огромните кръвоносни съдове, което води до редица затруднения като ретинопатия, невропатия, ампутации на долни крака, албуминурия, бъбречна непълнота, сърдечносъдови проблеми, като инфаркт и инсулт. Затова положителният надзор на диабета е от извънредно значение.
Какво значи добър надзор на захарния диабет?
Основната цел при лекуването на захарния диабет е постигането на стойности на кръвната захар, които са оптимално близки до тези при хората без диабет. Показателите, които би трябвало да се наблюдават при хора със захарен диабет, са кръвната захар заран на гладно, 1-2 часа след хранене, както и на гликирания хемоглобин. Кръвната захар на гладно се мери след 8-12 часов период без банкет на храна и течности като се изключи вода. Това нормално е утринната кръвна захар преди закуска. При добър гликемичен надзор нейните стойности на гладно би трябвало да са под 7.2 ммол/л. Кръвна захар, измерена 1-2 часа след началото на хранене – би трябвало да е под 10 ммол/л. Гликираният хемоглобин (HbA1c) е различен индикатор, който отразява какъв е контролът на диабета. Той отразява междинните равнища на кръвната захар за миналите два-три месеца и при хората с диабет равнището му не би трябвало да е над 7%.
Другите значими индикатори за положителния надзор на захарния диабет са стойностите на липидите, кръвното налягане и телесното тегло. Прицелните равнища на холестерола при хора със захарен диабет са под 4.8 ммол/л, а на кръвното налягане - под 130/80 mmHg. Хората с диабет би трябвало да имат и обикновено телесно тегло, което се характеризира с Индекс на телесна маса по-малък или еднакъв на 25.0 кг/м2. Индексът се пресмята посредством разделянето на тежестта в килограми на растежа на индивида в метри на квадрат. При пациентите със затлъстяване (Индекс на телесна маса над 30) се предлага да понижат килограмите си с 5-10 на 100 от изходното тегло. Целите за добър надзор за всеки човек с диабет са самостоятелни и се дефинират от положението му и неговите стремежи и благоприятни условия. Те би трябвало да се обсъдят с лекуващия му доктор.
Когато кръвната захар не е в норма
При влошен гликемичен надзор са налице нараснала кръвна захар –, или намалена кръвна захар – . И двете положение са рискови за човешкото здраве и водят до редица затруднения. Затова всеки човек с диабет би трябвало да се стреми към постигането на добър надзор. Причините, заради които човек с диабет може да има влошен гликемичен надзор, са доста.

- Пропусната или погрешно изчислена доза инсулин
- Промени в диетата, банкет на повече въглехидрати
- Извършване на по-малко физически извършения от нормално
- Различни инфекции или банкет на някои медикаменти
- Влиянието на менструалния цикъл при дамите
- Негативното влияние на напрежението

- Предозиране на инсулина
- Пропуснато хранене
- Недостатъчна консумация на въглехидрати след инжектиране на инсулина
- Тежко физическо натоварване без банкет на въглехидрати
- Консумация на алкохол без банкет на въглехидрати
Отражението на хипогликемиите
Хипогликемията е съществено живото застрашаващо положение, което поражда, когато равнищата на кръвната захар са прекомерно ниски и не могат да обезпечават нужната сила за съществуването на човешките органи. Тя се характеризира с редица признаци, измежду които са объркването, треперенето, потенето, нарасналата сърдечна периодичност, компликации с концентрацията и речта. В най-сериозните случаи тя води до кома и даже до гибел.
Хипогликемиите водят до редица съществени последици освен за хората с диабет, само че и за техните близки. Притеснението от настъпването на хипогликемии в фамилиите на хората с диабет е сериозен проблем за 64% от членовете им, демонстрират данните от новото интернационално изследване " Talk-Hypo ", осъществено измежду 4300 членове на фамилии с диабет. То онагледява и потребността от провеждането на повече диалози за хипогликемиите. Според 76% от участниците шерването и говоренето на тази тематика биха могли да подобрят положението на фамилиите. Рискът от ниската кръвна захар има и отрицателно въздействие върху обществения живот на хората, демонстрират още резултатите от изследването. Почти три четвърти от участниците в него - 74%, споделят, че с цел да оказват помощ на околните си с диабет да имат добър надзор, пропущат времето за заниманията, приятелите и празниците.
Отражението на хипергликемиите
Хипергликемията е положение на висока кръвна захар – над 8 ммол/л. Тя се характеризира със следните признаци - постоянно огладняване, несъразмерна и честа жадност, прекомерното и постоянно уриниране, замъглено зрение, загуба на тегло, сухота в устата, сърдечна аритмия, сърбеж и суха кожа, отмалялост и други Ако не се вземат ограничения, в кратковременен проект човек може да развие кетоацидоза и да изпадне в кома. В дълготраен проект поддъражнето на висока кръвна захар води до разнообразни затруднения – ретинопатия, бъбречна непълнота, ампутации, инсулт и инфаркт. Всичко това още един път демонстрира какъв брой значимо е постигането на добър надзор при диабета. А за тази цел е значимо да се съблюдават доста правила.
Препоръки за инжектиране на инсулина
1. Дозата за инжектиране би трябвало да е вярно определена съгласно предписанието на лекаря.
2. Времето за слагане на инсулина по отношение на храненето би трябвало да се избере вярно. Този интервал се дефинира както от индувидуалните потребности на индивида, по този начин и от типа на бързия инсулин. Точният интервал би трябвало да обсъдите взаимно с Вашия ендокринолог.
3. Винаги би трябвало да се употребява нова игла при всяко инжектиране. Това понижава риска от задръстване на иглите, замърсяване, зараза и неопределено дозиране. Устройството за инжектиране на инсулин не би трябвало да се съхранява с прикачена към него игла.
4. Ако се употребява инсулинова суспензия, тя постоянно би трябвало да се размесва преди инжектиране, до момента в който течността стане отмерено бяла и мътна, както е разказано в листовката за пациента на инсулина.
5. Винаги би трябвало да се ревизира проходимостта на иглата. За тази цел изберете 2 единици и натиснете дозовия бутон, до момента в който от върха на иглата пръсне инсулин. Ако не се направи това, има заплаха да се инжектира прекомерно малко или никакъв инсулин, което може да повлияе равнището на кръвната захар.
6. Всяко слагане на инсулина би трябвало да се прави на два пръста (около 1 см.) от предходното инжекционно място в дадената област от кожата. Така се заобикаля изтъняването или удебеляването му, което може да промени усвояването на инсулина от организма.
7. При инжектиране на инсулина е належащо да се изчака и да се преброи постепенно до 10, преди иглата да се извади от кожата, като през това време бутонът би трябвало да се държи натиснат до дъно. Така се обезпечава опция да се инжектира цялата доза инсулин.
Препоръки за съхранението на инсулина
1. Инсулинът не би трябвало да замръзва – в никакъв случай не съхранявайте препарата във фризер или камера на ледник.
2. Преди отваряне инсулинът би трябвало да се съхранява в ледник при 2°C – 8°C.
3. По време на приложимост или когато се носи като авариен, инсулинът може да се съхранява на стайна температура.
4. За точните условия на предпазване на съответния инсулин, който употребявате, апелирам погледнете листовката за пациента, която го съпровожда.
5. Никога не използвайте инсулин, който е бил изложен на директна слънчева светлина.
6. Не ползвайте инсулин, в случай че инцидентно е попаднал в пералнята дружно с останалото пране.
7. Изключително значимо е инсулинът да се набира единствено от аптеки, а не по нерегламентирани пътища, да вземем за пример от други пациенти.
Феноменът " подправена кръвна захар "
Понякога е допустимо измерените стойности на кръвната захар да са подправено високи или ниски поради проблеми със замерването ѝ. Това може да стане в следните случаи:
1. Глюкомерът е развален или срокът на валидност на тест лентите е изминал
2. Ако ръцете на пациента са мръсни
3. Неправилно взета кръвна проба
4. Има механически проблеми със датчиците за хипогликемиите
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР