"Добрият катерач се познава по дланите", казва Виктор Варошкин. А

...
"Добрият катерач се познава по дланите", казва Виктор Варошкин. А
Коментари Харесай

За чувството да си на върха и да спасяваш хора, тръгнали към него

"Добрият катерач се познава по дланите ", споделя Виктор Варошкин. А неговите могат "да опишат " доста истории...

Виктор Варошкин се занимава с алпинизъм от 10 години. Той е в групата на първите българи, изкачили в Патагония. Зад гърба си Варошкин има десетки експедиции. Ръководи школа по алпинизъм, а също по този начин е лицензиран парамедик при полети с хеликоптер.

През уикенда Виктор ще показа своите опит и пристрастеност към алпинизма с най-малките в границите на събитието в Музейко - Adventure Kids. Детският авантюристичен фестивал ще срещне дребните фенове на рисковите спортове и опитни приключенци с вълнуващи истории.

"Катеренето е потребно "приключение " за най-малките, тъй като е една шарена и елементарно смилаема метафора за живота, който следва ", разяснява Варошкин в интерю на Венелина Стоянова за Vesti.bg.

Според него децата доста елементарно усещат катереното, по тази причина не му е по никакъв начин мъчно да изясни на едно дете какво работи - прави го семпло и непосредствено - учи и води хората да се катерят в планините.

Предизвикателствата на специалността

- Кои са първите най-важни уроци, които би трябвало да научи един катерач?

- Да се научи да се владее и да не прекалява със смелостта.

- А по какво се познава положителният катерач?

- Най-вече по дланите.

Варошкин споделя, че най-големите провокации в катереното могат да се разделят на външни и вътрешни. Първите са огромните скални стени, а вторите - постоянството и волята.

- Имало ли е моменти, в които сте желали да се откажете?

- Много. Алпинизмът е една събирателна на безчет такива моменти.

- Кое е по-хубавото възприятие, когато си на върха, или когато си стигнал земята незасегнат и там те чакат обичаните ти хора?

- Тези два момента не могат да се разделят. Контрастът сред тях ги осмисля. Без топло няма студено, нали?

- А с какво може да се съпостави възприятието там горе, на върха:)

- С нищо. Не тъй като е "над всичко ", а тъй като е доста изключително в своята същина. Да го опиша би означавало да го осакатя.

От другата страна на върха

- Вие сте лицензиран планински избавител от хеликоптер, тази работа още веднъж Ви води до върха, само че по различен маршрут. А пред какви тествания Ви е изправяла специалността до този миг.

- Най-голямото тестване е, че ме е изправяла лице в лице със злополучните развои на алпинизма и планинарството. Но това е потребно, тъй като внася чувство за пропорционалност, за житейска симетричност. А това смирява.

- Какво си мислите всякога, когато сте на хеликоптера и се отправяте към мястото, където някой чака да бъде избавен?

- Мисля си дали ще бъде избавен, от време на време това е допустимо, а от време на време не. Бил съм поставян и в обстановки да предпочитам. Те са най-трудни.

- Адреналинът е по-голям – когато се катериш към върха, или когато се спускаш от небето, с цел да окажеш помощ на някого в неволя?

- Катеренето и спускането; щастието на върха и нещастието на земята - това е симетрията, за която приказвам. И в двата случая съм се довеждал до мъчно въобразимо напрежение. Не съм сигурен, че адреналинът е разбиране, което разбирам.

За тези мигове и още доста истории Виктор Варошкин ще опише на малчуганите този уикенд в Музейко. Децата ще могат да се включат в специфичните авантюристичен работилници – скално катерене и техники за обезпечаване, първи стъпки на започващия водолаз, любопитния живот в пещерите, отворена подготовка по тичане и първа помощ при преходи в планината.

- Какво да чакат децата от приключенския уикенд в Музйеко?

- Нека научим децата да не подхождат с упования - това е едно от първите неща, които научаваш в планината.

Повече елементи за любопитната приключенска стратегия ще откриете на muzeiko.bg.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР