Добрият баланс в организма зависи от бъбреците. Високопротеиновата диета по

...
Добрият баланс в организма зависи от бъбреците. Високопротеиновата диета по
Коментари Харесай

Високопротеиновата диета уврежда бъбреците, сърцето и мозъка

Добрият баланс в организма зависи от бъбреците. Високопротеиновата диета по данни от огромни международни нефрологични списания може да направи камъни в бъбреците. Тя е причина при някои младежи да се появи хипертония, която в допълнение поврежда бъбреците, сърцето и мозъка. Това сподели доктор Боряна Делийска – експерт по нефрология и вътрешни заболявания, лекар на медицинските науки, професор към Медицинския университет – София и Клиниката по нефрология в ИСУЛ, по Радио " Фокус ".

Високопротеиновата диета при бодибилдъри пък е придружена от банкет на доста калций и може да докара до отсрочване на калций не като камък, а в тъканта на бъбреците, което също води до утежняване на функционалността им, изясни експертът.

Д-р Делийска изясни, че 1% от тъканта на всеки орган " дреме " и се засилва при рискови и сериозни за организма обстановки. В елементарни условия и при обикновено хранене 1/3 от бъбречната тъкан " дреме ", само че при претоварване тя се задейства.

" С приема на повече белтъци ние форсираме малко бъбрека, само че това е еднократно. Ако този банкет на белтъчини е нескончаем, бъбрекът непрестанно работи на оптимални обороти и това води до неговото увреждане и понижаване на функционалността му ", изясни доктор Делийска.

Болестите, засягащи бъбреците, нормално нямат съпътстващи признаци. Бъбреците безшумно страдат и нормално до лекуване се стига в краен стадий на тяхното увреждане. Затова рекомендациите на експерта са преди човек да стартира кето диета, да направи проучване на два индикатора от кръвта – креатинин и пикочна киселина, и урина.

" Те ще дадат доста точна визия дали има някакъв проблем с бъбрека, който върви тихомълком, който не се схваща. 2/3 от нашите пациенти са младежи до 40-45 години, за жалост ", уточни доктор Делийска.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР