Добрите резултати през последните няколко години помогнаха на ВМЗ да

...
Добрите резултати през последните няколко години помогнаха на ВМЗ да
Коментари Харесай

ВМЗ изгражда нов цех на площадката край Иганово

Добрите резултати през последните няколко години помогнаха на ВМЗ да направи нужните вложения в здания и съоръжение

© Анелия Николова Още по тематиката
Най-печелившите: Хазарт, оръжие, медикаменти

За поредна година рентабилността на приходите в топ 50 се покачва: в този момент на всеки лев облагата е приблизително 22 ст.
4 юли 2018
Износът на българско оръжие и муниции е повишен с над 30%

Продажбите на продукция към този момент надхърлят 2.3 милиарда лева, само че през тази година се чака закъснение в поръчките
31 май 2018
Резултатите на военните фабрики потеглят надолу

След няколко години на мощен растеж пазарът стартира да се свива през първото тримесечие на 2018 година
7 май 2018 Държавният производител на особено съоръжение " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) ще построи нов завод на площадката си край село Иганово до началото на идната година. Инвестицията не се оповестява, само че от компанията прецизираха, че сумата ще е забележителна. Засега се възнамерява планът да се финансира със лични средства на сдружението. Благодарение на многото поръчки последните години ВМЗ съумя да проработи на облага и да почисти насъбраните загуби, въпреки че за първото тримесечие на 2018 година военните фабрики като цяло утежняват резултатите си.

Инвестиции

Предприятието планува да построи нова индустриална постройка на площадката на монтажния си цех край село Иганово. Цехът ще е предопределен за снарядяване и произвеждане на разнообразни типове изстрели. Сградата ще е с обща разгъната повърхност 4378 кв.м, включваща индустриална част и складово помещение, излиза наяве от капиталовото предложение на компанията. Наскоро районната екоинспекция в Пловдив излезе с решение, че за плана не е належащо да се изготвя оценка на влияние върху околната среда.

Изграждането на цеха би трябвало да завърши при започване на идната година. Инвестицията не се оповестява, само че по думите на изпълнителни шеф Иван Гецов сумата е " голяма, от порядъка на десетки милиона лв. ". " Към момента финансираме плана със лични средства ", сподели той за " Капитал ".

Отделно от строителството на новата индустриална постройка сега компанията извършва и план на стойност 952 хиляди лева по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", като две трети от сумата е безплатна финансова помощ. Предвижда се въвеждане на новаторска технология за планиране и произвеждане на линия реактивни мотори с вътрешно гориво чрез цифрови двойници (digital twins). Проектът би трябвало да завърши в границите на две години.

Резултати

Благодарение на мощното търсене на военна продукция и усъвършенстваните финансови резултати през последните години ВМЗ съумява да направи нужните вложения. През 2017 година сдружението е реновирало три цеха на площадката " Иганово ", а на площадката в Сопот са ремонтирани огромна част от постройките и е закупено съоръжение, с което е повишен индустриалният потенциал на предприятието.

През предходната година продажбите на компанията са намалели с 8% (виж таблицата), само че запасите от продукция доста са се нараснали - от малко под 2 млн. лева до близо 53 млн. лева, тъй че общите доходи от оперативна активност са нарастнали с близо 14 млн. лева до 524 млн. лева Разходите също са се повишили (главно тези за персонал), като са достигнали общо 355.7 млн. лева Средно през предходната година в сдружението заети са били 4576 души по отношение на 3631 през 2016 година Нетната облага за годината е спаднала с 13%, демонстрира докладът.

За последните четири години компанията регистрира позитивен финансов резултат. Това й разреши през 2017 година дефинитивно да ликвидира насъбраната загуба от предходните години. Така към края на годината личният й капитал доближи 350.3 млн. лева (212.8 млн. лева през 2016 г.).

Резултатите за първото тримесечие на тази година обаче демонстрират, че възходящата наклонност може да е към края си. Приходите за интервала спадат с 67% на годишна база до 31 млн. лева, а облагата се свива 23 пъти до 1.2 млн. лева Според осведомени сходна наклонност се следи и при частните военни фабрики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР