Добрите отношения между държавите и народите се дължат не само

...
Добрите отношения между държавите и народите се дължат не само
Коментари Харесай

Румен Радев: Културата в днешния напрегнат свят може и трябва да сближава народите

Добрите връзки сред страните и народите се дължат освен на политическите контакти и договорите, а и на хората с огромен креативен обсег и връзки в региона на културата. Това съобщи президентът Румен Радев, който награди с медал "Св. св. Кирил и Методий " - първа степен, художествения началник и шеф на Мариинския спектакъл на Санкт Петербург Валерий Гергиев.

По думите на президента ослепително доказателство за това са плодотворните контакти на Гергиев с водещите музиканти на България. "Точно културата в днешния под напрежение свят може и би трябвало да сближава народите, уточни президентът. Голямата заслуга на създатели от мащаба на маестро Гергиев е, че те издигат високо хоризонта и тласкат напред развиването на духовните полезности и хуманизма ", сподели президентът Румен Радев.



"Маестро Гергиев е една от най-мащабните фигури на актуалната международна музикална сцена ", уточни президентът Радев, който посочи качествата на световноизвестния диригент. Вече четвърт век, по безподобен виртуозен метод, той дирижира оркестъра на Мариинския спектакъл, дирижира най-престижните международни филхармонии, има креативно съдействие с водещите международни оперни театри, уточни президентът.

"Авторитетните критици го показват като най-търсения диригент в света ", добави президентът.

"Добре е известно, че съветският и българският народ са приятелски нации, културите ни имат доста общи черти, има обилие от общи признаци, които ни сплотяват и като вяра, и като светоглед ", сподели от своя страна Валерий Гергиев. Особено внимание би трябвало да обръщаме в културно отношение на младите, даже на дребните, означи именитият диригент. Смятам, че ние бихме могли да допринесем съществено за развиването на нашите страни посредством развиването на културните връзки, бихме могли да поканим огромни български оркестри, театри, в Русия.

"Очакваме музиканти от България в театри, в зали в нашата страна " уточни Гергиев, който благодари за високата премия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР