Добрите новини неособено често присъстват в ежедневието на българския футбол,

...
Добрите новини неособено често присъстват в ежедневието на българския футбол,
Коментари Харесай

Лудогорец и добрите новини за българския футбол

Добрите вести неособено постоянно участват в всекидневието на българския футбол, а когато ги има, в доста случаи са свързани с името и марката Лудогорец. Разград претърпя евентуално най-паметната си европейска вечер, в която съветският гранд ЦСКА (Москва) беше не просто надвит, а смачкан и победен. 5:1 - този резултат отеква осезаемо освен у нас, защото е съкрушен обичаен участник в Шампионската лига, който преди по-малко от година завоюва с 3:0 посред " Бернабеу ". Не че беше единственият, който победи Реал (Мадрид) в храма му през предишния сезон, само че въпреки всичко...

Не всеки българин, несъмнено, е задължен да се радва на триумфите на Лудогорец. Далеч съм от мисълта, че един последовател на Левски, ЦСКА, Ботев (Пловдив), Локо (Пловдив) или Берое би трябвало да " более " (както споделят в Русия) за " орлите ", когато те се изявяват на континенталната сцена. Особено откакто на вътрешната нерядко си навличат възмущение поради съдийски похвали, надменно държание, потреблението на доста чужденци и така нататък Така че дали " сини ", " червени ", " жълто-черни ", " черно-бели " и други " зелени " симпатизират и се радват на тази паметна победа си остава персонален човешки избор. Но страстта настрани - 5:1 против ЦСКА (Москва) без подозрение е събитие за историята на българския футбол, което заслужава почитание и самопризнание. И което няма по какъв начин да бъде омаловажено, в случай че ще и гостите да не са излезли на терена в оптималния си тип и положение. Лудогорец победи тим, който е марка в европейския футбол.

И самичък по себе си Лудогорец също към този момент е марка, въпреки и името евентуално да е мъчно за изговаряне за много хора в западната част на континента. За четвърта поредна година в груповата фаза (общо 6-та, като броим от първия пробив в Лига Европа) отборът от Разград се потвърди като константна големина на интернационалната сцена. Лактите на Моци и съдийските " обърквания " в мачовете от вътрешното състезание фактически са дразнещи, изключително за съперниците, само че ето още едно доказателство, че не това е повода за превъзходството на " зелените " от Делиормана към този момент близо десетилетие на родна територия.

Сега всички бързат да разгласят Станислав Генчев за треньор изобретение. Аз не преставам да считам, че напоследък в Разград не вървят по най-последователния и логически път при избора на наставници (за разлика от селекцията на футболисти, коята в над 80% е успешна), само че този път дейностите на правилото " проба - неточност " дават резултат. Действително, Генчев към този момент загатна за капацитет на предходните си работни места, а и очевидно има темперамент, с цел да не се огъне в сериозни обстановки, откакто беше хвърлен на фронтовата линия за реванша с Марибор. Да не бързаме въпреки всичко с хиперболите в похвалите, само че в случай че един млад треньор успее да води сполучливо отбор, цялостен с чужденци (някои към неговата възраст) с високи заплати, то това в действителност ще се окаже страхотна вест за българския футбол.

А положителните вести не са доста. Само преди седмица бяхме подготвени да закриваме БФС, шампионата, националния тим, откакто представителният ни състав за следващ път показва, че му липсва доста, с цел да бъде конкурентен на огромната сцена. Вечери като тази на 19 септември 2019 година, колкото и да не са доста, въпреки всичко демонстрират, че не всичко е негативно в българския футбол. Да, в случай че не бяха " вносните " звезди, Лудогорец не би бил на тази висота, само че наличието на чужденци въобще би трябвало ли да се разяснява, откакто грандовете на континента разчитат най-вече на иностранци? В Разград очевидно работят на равнището на средноевропейските тимове, а в столицата и на други места в България са надалеч от тези стандарти, колкото и искания да имат.

Разбира се, този разтърсващ имиджа на съветския футбол резултат няма да оправи българския. Тук проблемите са доста и повсеместни, като потеглят още от юношеските школи и стигат до върха на пирамидата. Част от тези негативи са приписвани и на Лудогорец. Чували сте, чели сте по конгреси и уеб сайтове по какъв начин на " орлите " се оказва помощ да печелят купа след купа, което пък ги държи непрекъснато в мощна позиция за офанзива в Европа. Ако не стигнат до ШЛ, ще пробият в ЛЕ - машината продължава да се върти, а клубът се развива все по-успешно и като бизнес, и като футболно начинание. Може би има аргумент в такива версии. Но в последна сметка в последните години само Лудогорец демонстрира класа, когато излезе отвън България. Разград изкупува вътрешните си " грехове " с това, което демонстрира в Европа. За другите просто гроздето е кисело. /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР