Добрите намерения на доброволците, които раздават излишъци от храна на

...
Добрите намерения на доброволците, които раздават излишъци от храна на
Коментари Харесай

Раздаването на излишъци от храна в Берлин - помощ или параван за бедността

Добрите планове на доброволците, които раздават остатъци от храна на нуждаещите се, са несъмнени. Има обаче рецензии, че сходни дарения в натура не служат за нищо друго, с изключение на да прикриват необятно публикувана беднотия.

Огромна купчина от зелени салати, които постепенно се скапват, домати, копър и други зеленчуци, издигаща се на два метра височина, посреща посетителите на склад, ръководен от благотворителната хранителна банка Berliner Tafel (от немски: берлинска софра - бел. прев.) в немската столица.

Отхвърлените артикули през последните няколко седмици отиват в специфичен резервоар. " Чрез потребление на дървени въглища в този момент произвеждаме скъп компост за органичното земеделие, по този начин наречената " тера прета " (Terra Preta) ", споделя Сабине Верт, която е измежду създателите на групата.

Всичко, което към момента става за ястие, намира пътя си към чисти картонени кашони, които се раздават на хора, изпаднали в потребност - плодове, зеленчуци, самун, йогурт или студени меса - всичко, което супермаркетите не могат да продадат или от което не се нуждаят. В приложимост могат да влязат даже шишета дезодоранти, шампоани и душ гелове, които пасажерите са били принудени да предадат при инспекциите за сигурност на летището.

Berliner Tafel към този момент е на 25 години и има почитатели в цяла Германия. Верт, която взела концепцията от Съединени американски щати, е на 62 години. Това, което стартира като дребна акция за разпределяне на печива от група деятели със личните им коли, към този момент е измежду

най-големите благотворителни организации в Германия.

" В цяла Германия сега има 937 организации Tafel ", показва Щефани Бресгот от организацията майка. Броят на хората, които постоянно употребяват услугите им доближава 1.5 милиона - непредвиден брой при общо население под 83 милиона. Сред възползващите се от програмата са самотни родители, огромни фамилии, възрастни хора, безработни, студенти и бежанци.

Според социолога Щефан Зелке това е скандално. " Те са спешна помощ за обществено изтощено общество, което отхвърля от ден на ден свои членове като непотребни ", споделя той, отбелязвайки цялостното благосъстояние на Германия.

Верт си има други непосредствени грижи. Излишъците понижават, защото супермаркетите и други магазини нагаждат системите си, а производителите понижават отпадъците в търсене на успеваемост. Освен това тя е изправена пред конкуренцията на други групи от придвижването Tafel. " Регионалните граници се подценяват. Ние се изяждаме един различен ", недоволства Верт. Тя и екипът й търсят други способи да поддържат плана. Схемата за компост от боклуци е един от тях, защото понижава разноските за транспортиране на боклука.

" Целта ни е децата и младежите, които са бъдещите консуматори, да бъдат

по-внимателни в отношението си към храната ",

показва активистката. По този метод се е родил планът KIMBA, при който двуетажен рейс отива в учебните заведения за уроци по готвене и други събития.

Най-видимата активност на Tafel обаче остават центровете за разпределяне на храни. В Берлин организацията поддържа 50 000 хора в потребност. Напоследък даже в относително богати региони като столичния квартал Пренцлауерберг, където хората изчакват реда си в църковна зала, до момента в който в парка насреща други бягат за здраве.

Сред ползващите помощта на организацията е жена, която е имигрирала в Германия от Русия и получава пенсия единствено за 19 години от общо 45 години трудов стаж. " Бях толкоз засрамена, че първия път плаках, не можех да приказвам ", споделя тя. Сега обаче към този момент е привикнала. Квалифицирана учителка с двугодишния си наследник също е измежду чакащите. Тя е избягала от колегата си, демонстриращ принуждение, и в този момент живее в леговище за дами. " Никога не съм мислела, че иска ми се наложи да стигна до Tafel ", споделя 37-годишната жена.

Социологът Холгер Шоневил е проучвал по какъв начин се усещат получателите на помощта, с цел да откри, че няма избран модел. " Tafel обезпечава съществена помощ за участниците и в същото време те са част от процеса на обществено изключване, засягащ достолепието на получателите на помощта ", показва той. Според Шоневил

Tafel не съумява да позволи главния проблем.

Зелке е по-директен в рецензията си. " Те не се борят с бедността. Групите от придвижването Tafel явно смекчават натиска да се направи нещо за разрешаване на казуса с бедността посредством обществена взаимност ", твърди той. Това може да се реализира само като се позволи на получателите на помощта да избират какво да използват. " Вместо да се оказва помощ на хората с дарения в натура, би трябвало да им се окаже доверието да боравят със лични пари ", уверен е Зелке.

Активистите на Tafel обаче са твърдо решени да продължат активността си. " Докато има неправда и остатъци наред с дефицита, никоя група Tafel няма да се разпусне, единствено тъй като някой споделя, че не би трябвало да съществуваме в една богата страна ", декларира Бресгот./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР