„Добрите каузи трябва да обединяват опита, професионализма и гражданския дълг

...
„Добрите каузи трябва да обединяват опита, професионализма и гражданския дълг
Коментари Харесай

Недялка Петрова, юрист : БСП бори бюрокрацията и корупцията с електронна община

„ Добрите дела би трябвало да сплотяват опита, професионализма и гражданския дълг в Общинския съвет! Само тогава резултатите ще са бързи и сполучливи - в интерес на Пловдив и на пловдивчани ", счита юристът в листата на „ Българска социалистическа партия за България " Недялка Петрова. От многочислените си срещи с жители досега тя установи всеобщо неодобрение от работата на общинската администрация. „ Хората споделят, че подадени тъжби и сигнали остават без отговор. Бизнесът се оплаква от неналичието на бистрота. Това се отнася и за Пловдивския общински съвет - питания на съветници и дадени отговори не се разгласяват на страницата на Общината ", обрисува проблематичната тематика преподавателката по административно право в Пловдивския университет.

Тя е безапелационната, че по електронен път може да се реализира действителна противоположна връзка на пловдивчани с администрацията на Общината, с общинските предприятия и Общинския съвет. Според нея концепцията на претендента за кмет с №56 Николай Радев за облачна конструкция на Община Пловдив ще увеличи доверието в локалната власт, защото ще понижи бюрокрацията и корупцията и ще даде опция за следене придвижването на подадения сигнал, тъжба или искане. „ Пестят се време и средства, а това желаят жителите и бизнесът ", изтъкава кандидатката за общински консултант с преференция 109.

По думите й за тази цел е нужен обзор на съществуващата подзаконова нормативна уредба и, в случай че е нужно, приемане на експлицитна разпоредба. Юридически нещата стоят по следния метод: „ С разпоредба се урежда процедурата за приемане и следене придвижването на подадени по електронен път сигнали, тъжби, претенции за издаване на документи и така нататък В нея има категорично избрани периоди за деяние от страна на общинската администрация и обвързване за известяван на подателя.

Тези процедури би трябвало да са съобразени с редица нормативни актове - Административно-процесуалния кодекс, Закон за нормативните актове, Закон за локалното самоуправление и локалната администрация, Закон за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, Закон за отбрана на персоналните данни и други ". Юристката акцентира, че при приемане на наредбата би трябвало да се чуе мнението на хората и да се включат със мнения разнообразни специалисти и конкретизира: „ Много е значимо мнението на компютърни експерти, специалисти по обществена администрация и сътрудници от адвокатската гилдия ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР