Добрите истории вдъхновяват всички ни. А кои са хората, които

...
Добрите истории вдъхновяват всички ни. А кои са хората, които
Коментари Харесай

Добрите истории - кои са лицата на доброволческата дейност у нас?

Добрите истории въодушевяват всички ни. А кои са хората, които стоят зад тях? На 19 май Българска национална телевизия стартира излъчването на специфична графа - " Добрите истории " - поредност от репортажи, в които ще ви срещнем с доброволци, които се занимават с разнообразни локални начинания у нас.

В студиото на " Денят стартира " повече за програмата описаха Емилия Лисичкова – ръководител на гражданската платформа " Агора " и Борислава Черкезова – изпълнителен шеф на фондация " Карин дом ".

" Това е стратегия, която започва преди към година и част от подкрепените начинания са в напреднал етап на развиване. Насочена е към локалното дарителство, което разчита на положителната локална идея ", разясни Емилия Лисичкова.

Доброволците от тези разкази не подаряват пари, а време, изпитание и сърце за разнообразни дела.

Първият репортаж от рубриката ще бъде излъчен на 19 май и ще ни запознае с активността на Карин дом. В продължение на 25 години фондацията поддържа деца със специфични потребности и техните родители във Варненска област.

" За Карин дом положителната идея е концепцията, която сплотява локалната общественост. Нашата идея са децата - от това по-смислена концепция няма. Прилагаме разнообразни новаторски и лечебни подходи, само че това, което е наша горделивост и ни отличава, е че работим взаимно с родителите още от първата ни среща, посрещаме родителите, обясняваме им по какъв начин да обгрижват и поддържат детето си ", сподели Борислава Черкезова.

Кандидатите и предложенията им са оценени в продължение на няколко месеца, а реализирането на самодейностите стартира от 1 септември 2021 година Програмата е финансирана от фондация " Америка за България " и е ориентирана към построяването на дарителството като резистентен модел и полезност за сближение на общността.

" Мисля, че подбрахме положителни и разнообразни хрумвания, които подтикват локалното дарителство. Опитвахме се да хванем една времева линия, която се прояви в другите планове от програмата. Дарителството е традиция, нещо, което има корени в общността и доста от плановете са ориентирани към това да проучат корените му в обитаемоте места, да изведат личностите, които са градили тези общности, с цел да го предадат на идващите генерации ", добави Лисичкова.

А една от самодейностите в развиване е в град Дебелец - там доброволци са се заели да трансфорат остарелия стадион в съвременен състезателен комплекс . Благодарение на напъните им над 200 деца от няколко футболни клуба от община Велико Търново към този момент употребяват терена за тренировки. Една от концепциите е там да бъде направена и площадка за деца с увреждания.

Вижте диалога и директното включване от Дебелец във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР