Добринище. Добринище възражда традициите, свързани с Бабинден. Това съобщиха от

...
Добринище. Добринище възражда традициите, свързани с Бабинден. Това съобщиха от
Коментари Харесай

Благоевград: Жени от Добринище възродиха народните обреди и обичаи, свързани с Бабинден

Добринище. Добринище възражда традициите, свързани с Бабинден. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . 21 януари е дата, отредена за респект към възрастните дами, които помагали на младите при раждането на рожбите – „ бабували ”. Бабата е бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. С билки и баяния тя ги пазела от зли духове, и била „ положителната орисница ”.
Тази година дамите от град Добринище възродиха националните обреди и традиции, свързани с Бабинден. В наличието на кмета на общината Георги Икономов, и кмета на града – Китан Галчев, те пресъздадоха традициите, свързани с 40-я ден от раждането на рожбата, когато над главата на майката и нейното дете, се разчупва ритуален самун за здраве. На този ден ролята на „ бабата ” е най-значима, а младата булка умива ръцете ѝ в символ на респект, и я подарява с забрадка.
„ На този ден отдаваме респект на новия живот и на всички, които с топлата си грижа са му помогнали – бабите, акушерките и висококвалифицираните лекари. Поклон пред вас! Благодарим ви от сърце! На Вас майки, цветущ Празник! Нека животът ни бъде огрян от повече детски усмивки, дано срещаме щастливи майки и татковци, с цел да има град Добринище своя утринен ден ”, съобщи Икономов по време на празненството. Кръшни хора бяха финалната точка на радостните празнувания, а дамите в спа курорта дадоха поръчка традициите да се съхраняват и показват всяка година на Деня на родилната помощ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР