Добрич. С цел да се повиши осведомеността относно все по-големите

...
Добрич. С цел да се повиши осведомеността относно все по-големите
Коментари Харесай

Добрич: Представителството на Европейската комисия в България организира почистване на плаж „789“ в Балчик

Добрич. С цел да се увеличи осведомеността по отношение на все по-големите екологични провокации подбудени от отпадъците, изхвърляни в морето, Представителството на Европейската комисия в България, взаимно с Представителството на Европейската комисия в Румъния и Община Балчик, провеждат през днешния ден разчистване на плаж „ 789 “ на територията на община Балчик. Инициативата е част от акцията на Европейския съюз, ориентирана към казуса с изхвърлянето на боклуци в морето. Това оповестиха от Представителството на Европейската комисия в България.
Според Огнян Златев, началник на представителството на Европейска комисия в България, изхвърлянето на боклуци в морето е едно от огромните провокации за опазването на околната среда, което може да бъде преодоляно единствено с общи старания. „ Изчистването на плаж „ 789 “ в Балчик, акцентира готовността на чиновниците на Европейски Съюз да подхващат съответни дейности като заинтригувани жители против едно възходящо и обезпокоително събитие “, добави Огнян Златев.
„ Ние желаеме в нашите морета да има риба, а не пластмаса. С почистването на плажа в Балчик чиновниците на представителствата на Европейската комисия в България и Румъния желаят да дадат персонален образец като се надяват други да ги последват. Защото ние желаеме да оставим чиста планета за идващите генерации “, съобщи Анджела Кристеа, началник на представителството на Европейска комисия в Румъния.
Всяка година милиони тонове боклуци попадат в международния океан. Очаква се до 2050 година да има повече пластмаса, в сравнение с риба във водите му. Европейският съюз е твърдо решен да попречва превръщането на тази мрачна прогноза в действителност и е отдаден на опазването на океаните и моретата, осигурявайки също по този начин и тяхното стабилно потребление.
Почистването на плажовете се организира преди конференцията #OurOcean, на която Европейски Съюз ще бъде хазаин за пръв път (Малта, 5-6 октомври 2017 г.) и където международни водачи, в това число и от промишлеността, ще показват амбициозни и измерими задължения към обезпечаването на по-чисти, по-здравословни и по-безопасни морета.
Европейски Съюз организира набор от начинания, които са ориентирани към казуса с изхвърлянето на боклуци в морските води. Подходът, препоръчан в Плана за деяние на Европейски Съюз по отношение на кръговата стопанска система, се концентрира върху попречване произвеждането на боклуци и преработването и повторното потребление на материали, за справяне със същността на казуса. Също по този начин, сега Комисията приготвя специфична тактика за пластмасите. Прилагането на Рамковата инструкция за морска тактика има за цел да понижи общия напън и въздействието му върху европейските морета. Преразглеждането на Директивата за пристанищните уреди включва морските боклуци създадени от кораби и е една от основните начинания за 2017 година като Морска година на Европейски Съюз. Интегрираната морска политика обезпечава всеобхватна тактика за устойчивата приложимост на океанските запаси на Европейски Съюз, а пък Инициативата за интернационално ръководство на океаните съдържа лист на дейностите за морските боклуци в Европейски Съюз и в останалия свят. ‘Хоризонт 2020’ преглежда научния аспект посредством поддръжка на проучването на океаните.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР