Добрич. Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич получи финансиране за

...
Добрич. Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич получи финансиране за
Коментари Харесай

Регионален исторически музей - Добрич получи финансиране за археологически проучвания на два обекта

Добрич. Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич получи финансиране за археологически изследвания на два обекта - крепостта „ Кария “ край морски фар Шабла и крепостта „ Палматис “ край село Оногур в община Тервел. Това заяви шефът на РИМ в добруджанския град Добри Добрев, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

„ За тази година кандидатствахме с два плана. Единият е за крепостта „ Кария “ при морски фар Шабла, другият - крепостта „ Палматис “ край село Оногур в община Тервел. Одобреното финансиране за втория обект е 25 051 лева, а за „ Кария “ е 25 427 лева За момента планираме да копаем през месец август евентуално или съгласно времето. На първо време ние би трябвало да подпишем договорите. Скоро ги чакаме и откакто определим точната дата можем свободно да стартираме изследванията “, уточни Добри Добрев. От няколко години работата на археолозите е съсредоточена върху изследването на западната стена на късноантичното барикада, тъй като единствено тя е останала действително. Запазена е част от северната и доста дребна част от южната, останалото е паднало в морето. „ Използваме момента да свалим оптимално информация за обекта. Затова продължаваме изследванията там като самият обект има един различен плюс. Той е покрай морския фар, на най-източната точка географски за страната. Обектът има вероятности, елементарно може да бъде социализиран и да стане туристически обект за посещаване, от който Община Шабла да има доходи “, разяснява шефът на РИМ - Добрич. Проучванията са свързани с разкопки пред крепостната стена, по тази причина няма забавни находки, само че забавни са самото оборудване, градежът и по-ранните структури под него. Съоръжението „ ляга “ върху друго по-ранно барикада. Но за него, за жалост, към момента няма задоволително информация. Другият забавен обект, който ще се изследва и това лято, е крепостта „ Палматис “.

Тя е ситуирана на 50 км от Добрич, огромна е, над 200 дка. „ През 2016 година с проф. Казимир Попконстантинов взехме решение да стартираме изследването на, тогава беше хипотетична базилика, защото той беше правил проучвания - геофизика на обекта и имахме данни, че там най-вероятно има базилика. Започнахме и в този момент, няколко години по-късно, сме на финалната права изследванията на базиликата да бъдат довършени. Крепостта е датирана от 5-6 век. Има и дребен феодален небосвод, само че той към момента не е изследван детайлно. Сега задачата ни е да приключим изследванията на базиликата. След това обектът да получи граници и режими, с цел да може да се кандидатства за консервация и реституция. Прекрасно е, че изследваме, прелестни са ни обектите, само че по-късно стартират да се разрушават, откакто ги разкрием. Концентрираме се върху реституция и консервация на разкритите структури, няма значение дали става дума за „ Кария “, „ Паламтис “ или за „ Залдапа “, безапелационен е Добри Добрев.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР