Добрич. Ръководителят на ПФА Добруджа“ Стоян Господинов получи почетна грамота

...
Добрич. Ръководителят на ПФА Добруджа“ Стоян Господинов получи почетна грамота
Коментари Харесай

Ръководителят на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов получи грамота за принос в развитието на международните отношения в областта на културата и творчеството между Украйна и България

Добрич. Ръководителят на ПФА „ Добруджа “ Стоян Господинов получи почетна грамота за принос в развиването на интернационалните връзки в региона на културата и творчеството сред Украйна и България, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Авторитетното самопризнание е оповестено по време на честванията на 210 години от основаването на село Каменка, Одеска област.

Грамотата е връчена персонално от кмета на селото Иван Лефтеров. В продължение на три десетилетия Стоян Господинов работи интензивно с фолклорния отбор в с. Каменка. Многобройни са танците, които той е сложил на тяхна сцена и през днешния ден са съществена част от репертоара на артистите там. По думите на Стоян Господинов с. Каменка има дългогодишни обичаи в стопански и културен аспект. Художествените сформира там са подкрепяни напълно от локални производители.

Почти 25 години другарството и съдействието сред самодейните сформира от Каменка и Добруджа се развиват и пребъдват във времето посредством гостувания и концерти, културен продан, който включва визити и креативна работа в двете страни. Децата на Каменка и Добрич и до ден сегашен поддържат връзка и поддържат своето другарство.

Александър Ромалийски - Саша е едно от порасналите към този момент деца от художествения танцов състав в Каменка, който преди години е изявил предпочитание и го е осъществил - да се образова при Стоян Господинов в България. Това го води в нашата страна пет или шест пъти за по месец, гостувайки в дома на създателя. Впоследствие той към този момент е построен като доста добър началник на фолклорен танцов състав в своята страна. Към днешна дата Александър Ромалийски управлява три разнообразни самодейни състава в Украйна, само че където и да показват своята стратегия, тя съдържа същинския образ на българските национални танци, съобщи със удовлетворение Стоян Господинов и добави: „ Защото има доста бесарабски ръководители, които не са идвали в България. Там (Украйна) си го вършат по някакъв техен способ, образоват децата, само че имат доста неточности и не са чисти реализатори на български национални танци. Докато Саша Ромалийски съумя да схване вярното образование и осъществяване на български фолклорни танци и където и да отидат, постоянно печелят награди. Той се осъществя сполучливо освен като хореограф, само че и като добър управител. Посещава България всяка година по няколко пъти за разнообразни фестивали “.

Резултатът е подписана конвенция за културно съдействие с Детската фолклорна танцова студия в Добрич, ръководена от Стоян Господинов. Следва друга конвенция за културен продан с Община Крушари и трета - с Община Шабла. „ Това е едно радващо съдействие и по този начин би трябвало да продължи “, безапелационен е Стоян Господинов. Съвсем справедливо с изключение на с Почетната грамота той беше почетен и със статуетка „ Човек на десетилетието “ от българската общественост в с. Каменка. Делегация от Добрич ще посети град Измаил за отбелязването на 20 години от основаването на измаилската българска община „ Света София “. По време на честванията, на 3 октомври тази година, ще бъдат показани сборник и стихосбирка. Автор на концепцията за издаване на алманаха „ Измаилската българска община „ Света София “ е Иван Пастир, а един от донорите е Стоян Господинов.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР