Добрич. Не само българи, но и чужденци посещават Дом-паметника Йордан

...
Добрич. Не само българи, но и чужденци посещават Дом-паметника Йордан
Коментари Харесай

Магдалена Трифонова, РИМ – Добрич: Не само българи, но и чужденци посещават Дом-паметника „Йордан Йовков“ през летните месеци

Добрич. Не единствено българи, само че и чужденци посещават Дом-паметника „ Йордан Йовков “ през летните месеци. За това сподели Магдалена Трифонова организатор в отдел „ Литература “ на Регионалния исторически музей, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна. От началото на летния сезон литературният музей е бил посетен от посетители от разнообразни европейски страни. „ Последно имахме гости от Украйна. Това бяха публицисти, измежду които и стихотворец. Посетиха ни също италианци, англичани, французи и германци. Те или са на посетители на свои познати или идват проведено с туристически компании. Факт е, че те идват в едни доста профилиран музей. Това не е исторически музей, в който могат да се прегледат археологически находки и прочие. Тук става въпрос за слово, за литература, която е на напълно непознат за тях език, не е роден, за литературата на българските писатели. Италианците бяха възхитени от часовника на Пенчо Славейков, знаеха кой е той, даже знаеха къде той е умрял, тъй като неговият витален път приключва в Италия “, съобщи Магдалена Трифонова.
Литературният музей е един от 100-те национални туристически обекта в страната. По думите на Трифонова, продължава да нараства ползата към Дом-паметника. Една от аргументите е, че през 2012 година е възобновена и обновена съгласно новата музеология експозицията за Йордан Йовков. „ А тази година имаме по-особеното благополучие да представяме гостуващата галерия „ Литература и памет “. Като че ли посетителите са осведомени и търсят да видят какви са експонатите, които крие тази галерия. Даже в деня 18 юли, когато чествахме 180-годишнината от рождението на Апостола, имахме фамилии, които желаеха да видят и лирата на Вазов, патриарха на българската литература. И пристигнаха в Дом-паметника „ Йордан Йовков “ с тази цел. Това лято нашият музей се радва на една особена посещаемост, огромна е и хората демонстрират в действителност голям интерес. Мога да споделя, че имаме такива туристи, които пожелават сказка – по двама, фамилна или в по-малък кръг. Това приказва за едно нещо, че хората в действителност желаят да научат освен това и са пристигнали с задача в нашия музей, за което ние сме доста признателни и чакаме и още такива наши гости “, сподели Магдалена Трифонова. Музеят е отворен за гости всеки ден от 9.00 до 18.00 часа и в събота, и в неделя.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР