Добрич. Над 110 от 133-километровото съоръжение за превенция срещу африканската

...
Добрич. Над 110 от 133-километровото съоръжение за превенция срещу африканската
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанас Добрев: Над 110 км от съоръжението за превенция срещу африканската чума по свинете вече са изградени

Добрич. Над 110 от 133-километровото оборудване за предварителна защита против африканската чума по свинете към този момент са построени. Това разгласи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни инспекции в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кардам " и по цялото продължение на оградното оборудване, разпростряло се от Силистра до Дуранкулак, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . „ Предстои и укрепване на оградата с режеща тел вид Бруно и слагане на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се чака тя да е подготвена през идната седмица. ”, добави още заместник-министърът. Той акцентира, че за построяването на оградата са командировани чиновници от 6-те държавни предприятия и 16-те районни дирекции по горите, които работят непрекъснато, включително и с предоставяне на наряди по защита на оборудването.
По време на инспекцията, осъществена взаимно с районните структури на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), беше открито и че на входовете към България на граничните пунктове с Румъния са сложени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се непрекъсната инспекция на колите и преминаващите жители за съществуване и преместване на храни, съдържащи артикули от свинско месо. Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич доктор Каменов уточни, че внасянето на такива артикули е неразрешено и те се конфискуват и слагат в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.
„ България е първата страна, която прави предварителна защита преди още болестта да е открито на територията й, акцентира заместник-министърът, като уточни, че са ангажирани над 500 чиновници от горската система в последните седмици. „ Изключително признателни сме на сътрудниците от държавните предприятия и от структурите на ИАГ за разбирането и положителната работа, която правят на терен по границата – освен създаване на оградата, само че и обходи за защита, наблюдаване и разбор на миграционното държание на животните към оборудването ”, разгласи заместник-министърът. Той уточни, че в разгара на летния сезон макар пренасочването на част от ресурса към северната граница, чиновниците в горите не престават и инспекциите против бракоиниерските нападения и по надзор и защита в горите на територията на цялата страна.
Само от началото на годината за 7-те месеца до момента инспекциите са към този момент над 200 000, акцентира той, което е даже повече от предходната година за същия интервал. 110 хиляди от тях, са осъществени от 6-те предприятия и техните поделения и близо 95 000 – от районните дирекции по горите на ИАГ. Общият брой открити нарушавания са над 6000, акцентира заместник-министър Добрев, като са арестувани над 8000 кубически метра дървесина, 200 МПС, 400 каруци, 200 моторни триона и други принадлежности за рандеман на дървесина.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР