Добрич. Крайният срок за участие в националния конкурс, организиран от

...
Добрич. Крайният срок за участие в националния конкурс, организиран от
Коментари Харесай

Крайният срок за участие в организирания от Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич национален конкурс „Гласът на родовата памет“ е 15 юни

Добрич. Крайният период за присъединяване в националния конкурс, проведен от Регионална библиотека „ Дора Габе “ в Добрич „ Гласът на родовата памет “, е 15 юни, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Съорганизатори са Фондация „ Вигория “ и Община Добрич.

Участието в състезанието е самостоятелно, в него могат да показват свои произведения възпитаници от 8-ми до 12-ти клас. Темите са по желание - Отвличането на спокойно добруджанско население в плен от румънските управляващи (1916-1918); Румънската окупация в Южна Добруджа (1919–1940); Ньойският контракт (1919); Крайовският контракт (1940) и насилственото преселение на десетки хиляди българи от Северна в Южна Добруджа. Възможните форми за присъединяване са есе-разказ или историческо есе (вкл. снимков материал) от една до пет страници, формат А4; шрифт Times New Roman; междуредие 1.5; размер на шрифта 12; изпратени в Word и PDF; презентация с размер до 15 MB се изпраща на е-mail адрес; а над 15 MB – през платформа за шерване на наличие като или. За присъединяване в състезанието се позволяват единствено непубликувани произведения.

Идеята на уредниците е да предизвикат младежите да разширят своите знания за историята на Добруджа, да развият у подрастващите умелост за събиране на мемоари, свързани с родовата памет, опция да изявят своите качества в извънкласни действия и да изградят схващане за родова принадлежност и национална еднаквост.

Резултатите от състезанието ще бъдат оповестени на 30 юни на уеб страницата на библиотеката и на уеб страницата на фондация „ Вигория “. Подробности за присъединяване в състезанието са оповестени и във „ Facebook “ профила на библиотеката.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР