Добрич. Художествената галерия е с номинация за наградата Училището в

...
Добрич. Художествената галерия е с номинация за наградата Училището в
Коментари Харесай

Добрич: Художествената галерия е с номинация за наградата „Училището в музея, музеят в училището“

Добрич. Художествената изложба е с номинация за премията „ Училището в музея, музеят в учебното заведение “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Галерията в Добрич е с една от трите номинации за премията на Парламентарната комисия по обучение и просвета към Народното събрание. Сред номинираните са също Национален музей „ Васил Левски “ - град Карлово и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – град Трявна. Общо 15 културни институции от цялата страната са кандидатствали със свои просветителни стратегии за премията.
Трите номинации са избрани от жури в състав доктор Екатерина Цекова, шеф на Национален политехнически музей, Лазар Додев, специалист в Министерството на образованието и науката, и Магдалина Станчева, специалист по образна връзка и изложбен дизайн.
Номинираните стратегии имат резистентен темперамент, само че са и динамично разрастващи се. Реализират се повече от две години. Създадени са трайни връзки с просветителни институции в районен и в народен мащаб. Обогатяват се с ново наличие. Това са част от претекстовете за номинациите на трите институции. Предложението на журито е гласувано на закрито съвещание на Комисията по обучение и просвета. Народните представители от Комисията са избрали и носителя на премията, който ще бъде разгласен на публична гала на 12 юли 2019 година
Наградата „ Училището в музея, музеят в учебното заведение “ е учредена през март 2019 година по самодейност на ръководителя на Комисията по образованието и науката в 44-тото Народно заседание Милена Дамянова. Това е първата премия, която се учредява от Народното събрание и в частност от Комисията по образованието и науката. Художествена изложба – Добрич кандидатства с просветителния план „ Големите майстори и дребните художници “, създаден през есента на 2018 година, в партньорство с преподавателите от три учебни заведения в Добрич. Проектът е ориентиран към деца от начален и прогимназиален курс. Целта е да ги запознае с част от художественото завещание от непрекъснатата експозиция на галерията. Да ги предизвика креативен, даекспериментират, да научат нови техники и да придобият нови умения. Да разшири познанието на децата за художници от тематичната зала „ Златото на Добруджа “. В нея са експонирани шедьоври на Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Найден Петков, Светлин Русев, Димитър Казаков, Георги Чапкънов, Георги Филин и други известни художници. За да провокира интереса на учениците и на родителите, е основан виртуален тур на изложбата „ Златото на Добруджа “ на уеб страницата на галерията.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР