Добрич е домакин на третия световен конгрес по спелеология в

...
Добрич е домакин на третия световен конгрес по спелеология в
Коментари Харесай

Водещи спелеолози от 14 държави се събират на конгрес в Добрич

Добрич е хазаин на третия международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини от през днешния ден до 25 май. Във форума вземат участие 32 водещи експерти от 14 страни като доминират специалистите от Италия, където тази активност е доста добре развита. Предишните два конгреса са били в Рим и Кападокия.
Обект на конгреса са подземни кухини, изкуствено основани в разнообразни исторически столетия или преустроени от индивида като гробници, скални църкви, манастири, рудници и кариери за рандеман на естествени запаси, вододобивни, канализационни и военни уреди.
Подземните кухини са исторически и културни забележителности, а някои от тях – и археологически, изясни уредникът на конгреса Алексей Жалов, който е ръководител на Балканския спелеоложки съюз. По негови данни подземните кухини с религиозно значение са обект на проучване в страната ни към този момент над 100 години, а първите изявления по тематиката са на братя Шкорпил.  Описаните български пещери са 6200, а 1/3 от тях са обект на отбрана.
Страната ни няма закон за отбрана на пещерите като в Словения и на процедура всеки може ненаказано да прави каквото желае в тях, сподели още Жалов. Той напомни, че в някои страни пещерните формирания са считани за археологически монументи и попадат под отбрана.
Участниците в конгреса ще посетят скалния манастир край тервелското село Оногур, Аладжа манастир, кариерата за рандеман на воденични камъни в комплекс „ Златни пясъци “, Калиакра, предпазената околност Яйлата, където има 102 пещерни жилища, два некропола и скална черква.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР